Marija Skočir

Marija Skočir je umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka, zaposlena v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane kot višja kustosinja ter vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica. Kurirala in sokurirala je več kot 20 fotografskih in drugih razstav (med njimi številne retrospektivne in razstave mednarodno uveljavljenih fotografov, kot so Josef Koudelka, Roger Ballen, Lee Miller, Sebastião Salgado) in vodila več kot 70 razstavnih projektov. V letih 2010 in 2013 je opravljala funkcijo namestnika komisarja slovenskega paviljona na beneškem bienalu. Trenutno je izredna doktorska študentka na Oddelku za umetnostno zgodovino (Filozofska fakulteta UL), kjer pripravlja doktorsko disertacijo o pomenu agencije Magnum za srednjeevropsko fotografijo.

Od Henrija Cartier-Bressona se o sami fotografiji nisem dosti naučil, sem pa upošteval njegove nasvete, denimo o tem, da naj ohranim svoje ›oko‹ in nikoli ne postanem fotoreporter. Od njega sem prevzel tudi način arhiviranja svojih negativov.

Prispevek je osnovan na vpogledu v delovne procese pariške pisarne agencije Magnum Photos. Teoretski okvir uvaja modernistični model pojmovanja avtorja, ki mu ustreza Magnumov fotograf, kar temelji na specifičnih zgodovinskih okoliščinah nastanka in načinih delovanja agencije. Pojem avtorja kot heroičnega posameznika z edinstveno fotografsko kariero in biografijo je v vzajemnem odnosu s t. i. »mitom«, ki ga agencija, kot je pokazala tudi najnovejša študija Magnumove zgodovine, vzdržuje vseh sedem desetletij svojega obstoja. Ta mit ne obstaja brez »avtorja«, agencija pa ne obstaja brez »mita«, zato ne »smrt avtorja« v Barthesovem smislu niti njegova nadomestitev z »avtorsko funkcijo« po Foucaultu nista mogoči. Avtor, ki nosi izključne odločitve o produkciji, distribuciji, uporabi in arhiviranju svojih fotografij, vpliva na vse procese delovanja agencije. To postane manj dvoumno pri vprašanju pomena Magnumovega arhiva, za katerega je mogoče trditi, da ima širši pomen za družbeno zgodovino. Prakso arhiviranja opisujemo na primeru fotografske serije Josefa Koudelke Invazija 68, ki prav s svojo nekonvencionalnostjo kaže izzive arhiviranja in pojasnjuje avtorjeve izvirne rešitve.

Avtorji

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.