Marianna Michałowska

Dr. Marianna Michałowska je profesorica na Inštitutu za kulturne študije na Univerzi Adama Mickiewicza v Poznanju. Leta 1997 je diplomirala iz fotografije na Umetnostni univerzi v Poznanju, leta 1998 pa je magistrirala iz kulturologije na Univerzi Adama Mickiewicza. Leta 2002 je doktorirala iz humanistike. Specializira se za sodobno fotografijo, urbani dokumentarizem in muzejske prakse. Je avtorica treh knjig o kulturni interpretaciji fotografije ter več revialnih člankov in knjižnih poglavij, posvečenih vizualnim metodam razširjanja znanja in urbanim študijam. Dela tudi kot neodvisna kuratorka fotografskih razstav in kot sodelavka Fotografskega bienala v Poznanju.

Različne verzije duhologije, kakor poljska duchologia ali ostalgija, opisujejo stanje duha, v katerem pogled na preteklost in njen materialni objekt trčijo s sedanjostjo. Ti fantomi živijo v vsakdanjem življenju in niso nič neobičajnega.

Od samega začetka teorije fotografije so fotografijo povezovali s fantomom, prikaznijo ali prividom. Fantomske lastnosti fotografije sta André Bazin in Edgar Morin vzela za osnovo za fenomenološko interpretacijo. Toda najustvarjalnejši prikaz duhov v fotografiji je povezan s pojmom duhologije Jacquesa Derridaja. Duhologijo danes pogosto navajajo v povezavi z nostalgijo – s hrepenenjem po »izgubljenih prihodnostih«. Toda ko je Derrida leta 1993 napisal Marxove duhove, ga je zanimalo ontološko ponavljanje idej v zgodovini. Fotografije dveh sodobnih poljskih fotografov, Michała Grochowiaka in Nicolasa Grospierra, se zdijo odlična ponazoritev za to razumevanje misli francoskega filozofa. Njuna dela obujajo isto temo – arhitekturo socialistične dobe, skozi katero se manifestira vračajoči se fantom preteklosti. V Grochowiakovih fotografijah iz serije Dih (Breath, 2010) lahko vidimo interierje Palače kulture in znanosti v Varšavi – fragmente monumentalnega spomenika socialistične dobe. Medtem pa Grospierre v seriji fotografij, naslovljeni K-bazen in drugo (K-Pool and company, 2011), dokumentira modernistične stavbe v postsovjetskih republikah. V članku si pomagam s sklicevanjem na duhologijo, da predstavim fotografijo kot nosilko grozljivosti in kot nevidno orodje razkrinkavanja. Poleg tega se zdi, da utegne duhologija pojasniti tudi vlogo fotografije v diskusijah o političnih in družbenih kontekstih preteklosti.

Avtorji

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.