Stephen Snyder

Stephen Snyder se ukvarja z filozofijo umetnosti ter družbeno in politično filozofijo. Njegov raziskovalni interes je preučevanje vloge zgodovine in kulture pri preoblikovanju estetske komunikacije. Njegovo knjigo End-of-Art Philosophy in Hegel, Nietzsche in Danto, ki kritično preučuje zgodovinski odnos umetnosti do filozofije, je leta 2018 izdal Palgrave Macmillan. Prav tako 2018 je založba De Gruyter Press uzdala zbornik esejev o politični filozofiji New Perspectives on Distributive Justice, ki ga je souredil. Njegovi nedavni eseji se pojavljajo v reviji ROAR, Michael Walzer: Sphären der Gerechtigkeit: Komentar Ein kooperativerPhilosophy in the Contemporary WorldCounterText in Croatian Journal of Philosophy. Leta 2018 je bil pejemnik Fulbrightov štipendije v Gruziji, kjer je raziskoval podobe uporov v zgodnjesrednjeveški umetnosti. Trenutno je gostujoči docent na univerzi Boğaziçi v Istanbulu.

Umetnost nikakor ne more neposredno delovati proti sili. Toda sila prav tako ne more neposredno preusmeriti estetskega izraza.

Val demonstracij, ki se je razvil iz sedečih stavk v parku Gezi, je pokazal obliko estetske ustvarjalnosti, ki je uporabila prevrednotenje in premestitev na način, ki te demonstracije ločuje od drugih protestov v Turčiji in arabskem svetu. Prevrednotenje in premestitev sta bila, lahko trdimo, med primarnimi silami, ki so gnale proteste, ki so sledili nasilni razpustitvi sedečih stavk v parku Gezi. Protesti so se začeli, ko je policija iz parka Gezi na silo odstranila speče protestnike. Večini opazovalcev se je nasilje, ki ga je uporabila policija za izpraznitev parka, zdelo nesorazmerno, medtem pa se je odporniško gibanje na solzivec, pendreke, vodne topove in pridržanja odzvalo z ravnjo estetske intenzivnosti, ki je presenetila tako kritike kot podpornike. Primarni cilj gibanja je bil zaščititi park v središču Istanbula, vendar je odporniško gibanje predstavljalo široko koalicijo vseh, ki so nasprotovali slogu vladanja tedanjega premierja Recepa Tayyipa Erdogana, ki so ga imeli za avtokratskega. Koalicija se je raztezala od antikapitalističnih muslimanov pa do študentov, ki so preprosto nasprotovali premierjevi islamizaciji turške javne sfere. Če preučimo način, kako so prevrednotenje in premestitev uporabili kot odziv na silo, ki jo je uporabila protiizgredna policija po navodilu turške vlade, vidimo, da je šlo pri protestih v parku Gezi za učinkovito rabo politične umetnosti.

Avtorji

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.