Alex Beldea

Alex Beldea je dokumentarni fotograf, ki je diplomiral in magistriral na Univerzi v Huddersfieldu, kjer trenutno dokončuje tudi doktorski študij. V svojih praktičnih raziskavah proučuje nove potenciale vizualnih medijev za vpliv na družbo v povezavi z naraščajočim številom državljanskih fotografov. Morda se zdi očitno, kako je porast državljanskih fotografov vplival na zameglitev meja med tradicionalnimi in družbenimi mediji, vendar je ključnega pomena preučiti in razmisliti o tem, kako lahko fotografije, ki jih ustvarjajo državljanski fotografi, vplivajo na dokumentarno prakso ter kako lahko dokumentarni fotografi spodbudijo sodelovanje in samoreprezentacijo. Zadnja tri leta se Alex v praksi osredotoča na položaj beguncev v Evropi in v zadnjem času v Tuniziji.

Možnosti globalne komunikacije so se razširile onkraj pristojnosti velikih institucij ter zajele tudi individualne državljane in mreže državljanov. Kot posledica takšne kakofonije mnenj so narativne dimenzije vojn in konfliktov postale enako pomembne kot njihove fizične dimenzije.

Vsakodnevno nas preplavlja nešteto podob, gibljivih ali negibljivih, z utrinki bolj ali manj bližnje resničnosti, pri čemer nam prepuščajo nalogo, da se sami odločimo za odziv na te reprezentacije, ki poudarjeno iščejo našo pozornost. Podobe, na katere naletimo, se pojavljajo v različnih oblikah in na različnih platformah: oglaševalske fotografije, nadzorni posnetki, selfieji, vojne podobe ali državljanske fotografije … Sredi te nove in dinamične reprezentacijske krajine so postale vse bolj razširjene neodvisne aktivistične skupine in fotografi, ki dokumentirajo nepravičnosti po vsem svetu, pri čemer izkoriščajo dostopne načine fotografiranja in možnost takojšnjega razširjanja podob po svetu. Palestina je ena tistih dežel, kjer se krivice dogajajo vsakodnevno, zaradi česar imajo Palestinci le redke in neenake možnosti, da se nanje odzovejo z nasprotnimi pripovedmi. Nova spletna resničnost s svojimi platformami družbenih medijev ima svoje omejitve, vendar je zdaj postala pomemben del njihovega upora, kjer je fotografija uporabljena kot oblika protesta. Državljanski in neodvisni fotografi, kot sta Janna Tamimi in skupina Activestills, te spletne kanale uporabljajo za to, da sami pričajo o krivicah in zatiranju ne glede na prisotnost fotoreporterjev kot prič. Profesionalna drža fotoreporterjev in njihova objektivna opažanja so predpostavke, ki so na vse bolj trhlih temeljih, zaradi česar imajo amaterski fotografi v Palestini pa tudi drugod motiv za razširjanje fotografij v upanju, da bodo videni in slišani.

Avtorji

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.