Montse Morcate

Montse Morcate je umetnica, raziskovalka in profesorica fotografije na Univerzi v Barceloni. Njene raziskave in umetniški projekti se ukvarjajo s fotografskimi reprezentacijami smrti, bolezni in žalovanja ter z njihovo povezavo z znanostjo in medicinsko humanistiko. V zadnjem obdobju je gostujoča znanstvena raziskovalka na univerzi Columbia in v Muzeju morbidne anatomije v New Yorku ter na oddelku za zgodovino znanosti na raziskovalnem inštitutu CSIC v Madridu. Je tudi soustanoviteljica raziskovalnega projekta “Deljenje bolečine in žalosti na splet: samoreferenčne digitalne podobe bolezni in smrti kot način za destigmatizacijo, povezovanje, vizibilizacijo in koprezenco”, ki je prejel raziskovalno subvencijo za digitalno humanistiko fundacije BBVA. Svoja dela razstavlja v Španiji, ZDA, Portoriku, Mehiki in Kolumbiji.

Smrt, prepariranje in skrivnostnost so ključni elementi za razumevanje in soočanje in s privlačnostjo in z odporom, ki ju mnogi čutijo do taksidermije.

Ta prispevek, ki temelji na akademskih raziskavah o reprezentaciji smrti, žalovanja in znanosti, obravnava ponoven razcvet gačenja živali oz. taksidermije v New Yorku, kjer nove generacije umetnikov in rokodelcev raziskujejo estetske in etične omejitve te dejavnosti. Ker se taksidermija ukvarja z mrtvimi telesi živali, za veliko ljudi predstavlja občutljivo temo, pri čemer se osrednja nit razprav vrti okoli legitimnosti uporabe živalskih trupel ter potrebe po njihovem prepariranju in razkazovanju. Predmet analize so različni vidiki te prakse, bodisi klasična taksidermija, antropomorfna oblika ali pa sodobna umetnost na osnovi taksidermičnih praks, ob tem pa se preučujejo vprašanja, kot npr.: Ali je možno etična taksidermija? Ali je sprejemljiva t. i. komemorativna taksidermija v spomin na ljubljeno domačo žival? Zakaj gačenje privlači ali vzbuja odpor? Ali je gačenje kontroverzno samo zato, ker prevprašuje meje življenja, smrti in razkrajanja? Kakšen je prispevek nove generacije nagačevalcev?

Avtorji

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.