Ayse Lucie Batur

Ayse Lucie Batur je prevajalka, urednica in trenutno doktorska študentka na Akademiji za vizualno umetnost (Hochschule für Bildende Künste – Braunschweig) v Nemčiji. Batur je končala dodiplomski študij filozofije na Univerzi Bogazici v Istanbulu in magistrirala iz kulturologije na Univerzi Bilgi v Istanbulu. V dizertaciji preučuje funkcije in rabe fotografije v času vstaj in uporov, še posebej se osredotoča na vstajo v parku Gezi leta 2013 v Turčiji. Nazadnje je v turščino prevedla knjigo Rhythmanalysis Henrija Lefebvreja.

Črno-bele arhivske fotografije, ki zarežejo skozi današnje barvne posnetke istih krajev, so opomin o grozodejstvih, ki še niso povsem del preteklosti, in prav ti priljubljeni kraji, ki jih vsak dan obiskuje na tisoče ljudi, so prizorišča toliko nerazrešenih zločinov.

Vstajo v parku Gezi je tvoril val ljudskih protestov in horizontalne mobilizacije, ki sta v mestnem jedru Istanbula izbruhnila v upor proti uničenju javnega parka konec maja leta 2013, nato pa se hitro razširila po vsej državi. Vstajo v parku Gezi je zaznamovala revolucionarna vizualna strategija podružbljanja slik in spreminjanja njihovega namena, kar je pripomoglo, da so se različne soseske in kraji, ki so protestirali, laže povezali, pa tudi uskladili svoje pritožbe proti oblasti. Poleg te sinhrone domišljijske dejavnosti protestov je kroženje slik spodbudilo tudi diahrono domišljijo, ki je pretekle boje in izkušnje povezala z aktualnimi, kar je ustvarilo občutek časovne povezave izkušenj te na novo domišljijsko zasnovane skupnosti. Fotokolaži grafičnega oblikovalca in umetnika Füsuna Turcana Elmasoğluja prikazujejo modus, prek katerega je kolektivna ustvarjalnost med vstajo spodbujala izostreno diahrono domišljijo. Elmasoğlu je kolaže ustvaril tako, da je slike, ki sicer prikazujejo isti kraj, zato pa jih loči 38 let, slike z demonstracij za praznik dela na trgu Taksim leta 1977 na »Krvavi prvi maj«, povezal z aktualnimi slikami trga.

Avtorji

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.