Lekcije

uvodnik

uvodnik

Pričujoča številka je polna lekcij fotografije, lekcij o njenih različnih pomenih, niansah in rabah. Lekcije fotografije za terapevtske, participativne namene se skrivajo v prispevku Vrednost fotografije: Participacija. Lekcije o fotografiji, vpeti v sodobna družbena omrežja, kjer je osrednjega pomena vprašanje algoritmov najzmogljivejših in največjih baz fotografij, torej največjih spletnih družabnih omrežij, pa so v prispevkih Družba nadzora, svoboda in strategije odpora in Algoritem, svoboda in pravo – fotografija danes. Politične lekcije, ki jih ne gre pozabiti, najdemo v prispevku Nacionalizem nima zastaralnega roka. In ne nazadnje fotografija zaradi svoje odprtosti za najrazličnejša branja ponuja tudi lekcijo konstrukcije pomena nasploh. Zgleden primer je vizualni esej, sestavljen iz starih, skrbno zbranih in izbranih fotografij Skoraj pari: Najdeni fotoesej.

vsebina

7 min.
Spremenili smo se v popolnoma estetska bitja, ki jim je že videz dovolj za zadovoljitev večine potreb in želja, četudi funkcija in okus nista tista prava.
Spremenili smo se v popolnoma estetska bitja, ki jim je že videz dovolj za zadovoljitev večine potreb in želja, četudi funkcija in okus nista tista prava.
3 min.
Nekatere beznice obstajajo od leta 1960 in približno tako dolgo vanje zahajajo tudi iste stalne stranke.
Nekatere beznice obstajajo od leta 1960 in približno tako dolgo vanje zahajajo tudi iste stalne stranke.
3 min.
Katastrofa je v Ismuntoru prebudila spomine na dogodek leto prej, ko se je odpravil v vas Reno Konongo v Sidoarju in naredil reportažo o tamkajšnjih srebrarjih in njihovem načinu življenja.
Katastrofa je v Ismuntoru prebudila spomine na dogodek leto prej, ko se je odpravil v vas Reno Konongo v Sidoarju in naredil reportažo o tamkajšnjih srebrarjih in njihovem načinu življenja.

impressum

FOTOGRAFIJA 69, 70 / 2016 • ISSN 1408-3566 • https://doi.org/10.47659/6970

izdajatelj revije Fotografija: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana • tel.: +386 (0) 31 777 959
uredniški odbor: Jan Babnik (odg. in gl. urednik), Ilija T. Tomanić, Lenart Kučić, Emina Djukić
posvetovalni odbor: Mark Curran, Murat Germen, Witold Kanicki, Ana Peraica, Iza Pevec, Matej Sitar • pomoč uredniški ekipi: Iza Pevec, Vanja Žižić
avtorji prispevkov: Dejan Habicht, Jasna Jernejšek, Peter Keše, Robi Kroflič, Lenart Kučić, Matej Peljhan, Lara Plavčak, Patricia Prieto-Blanco, Jernej Amon Prodnik, Matej Sitar, Ilija T. Tomanić, Romana Zajec, Aleš Završnik
jezikovni pregled slovenščine: Nina Žitko Pucer • jezikovni pregled angleščine: Tom Smith
avtorji fotografij: Nino Bektashashvili, Miloš Cvetković, Tom Dubrovec, Željko Gašparović, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Milomir Kovačević Strašni, Saša Kralj, Rikard Larma, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Imre Szabo, Pavo Urban, Božo Vukičević, Dragoljub Zamurović
oblikovanje: Primož Pislak, LUKS Studio
priprava za tisk in tisk: R-Tisk • naklada: 400 izvodov

izid revije je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije • vse fotografije in besedila © Membrana, razen tam, kjer je navedeno drugače • fotografiji na naslovnici in zadnji strani: Ilija T. Tomanić, Skoraj pari

Vsi prispevki so strokovno pregledani in recenzirani.

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.