Branko Čeak, Domen Pal, Jože Maček

Ljubljana. Drugačen Pogled.

Branko Čeak, Domen Pal, Jože Maček

Ljubljana. Drugačen Pogled.

Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček: Red Corner in Hotel Union, from the series (Un)Known Ljubljana, 2013. Exhibited as a part of Ljubljana. A View with a Difference exhibition at CD Mala galerija, Ljubljana 2015. Courtesy of the artists.
Glavni motiv ni več mesto takšno, kot je, temveč kakršnega kažejo avtorji: Ljubljanalandija, zabavišče brez meja.

Šestnajst monumentalnih fotografij, dopolnjenih z masivnimi črnimi okvirji, se v sicer zelo nehvaležen prostor Male galerije zelo dobro umešča, saj jim z intenzivnim kričanjem uspe preglasiti številne pritikline hodniškega razstavišča. Kot pove že naslov, so trije sodelavci (rokodelci in komercialci, kot jih označi avtorica spremnega besedila Petja Grafenauer) poskušali osvetliti – predvsem dobesedno – manj znane kotičke prestolnice: veliko deponijo Snage, klet Pivovarne Union, fužinsko elektrarno, operacijsko sobo v Kliničnem centru, jedrski reaktor Jožeta Stefana … Večinoma gre za intenzivno komponirane nočne scene, ki jih poleg nenavadnosti prizorišč in svojevrstnih zornih kotov osmišljajo bolj ali manj izpostavljeni »akterji«, ki te prostore uporabljajo, dopolnjujejo in nekako definirajo. Inscenirane fotografije se narativno nanašajo na slikarsko uprizarjanje zgodovinskih dogodkov in v tem primeru je prevladujoč dogodek delo. Delo, ki pa je zaradi likovnih in fotografskih sredstev upodobljeno kot iluzija, kot pravljica oziroma nekakšen »ringelšpil«, kjer je vse le igra in je vse možno – vendar le, dokler ne ugasnejo luči. Glavni motiv ni več mesto takšno, kot je, temveč kakršnega kažejo avtorji: Ljubljanalandija, zabavišče brez meja. 

Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček: Red Corner in Hotel Union, from the series (Un)Known Ljubljana, 2013. Exhibited as a part of Ljubljana. A View with a Difference exhibition at CD Mala galerija, Ljubljana 2015. Courtesy of the artists.
Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček: Rdeči kot v Hotelu Union, iz serije (Un)Known Ljubljana, 2013. Courtesy of the artists.

razstava v Mali galeriji, Cankarjev dom, Ljubljana
28. 10.–13. 12. 2015

Glavni motiv ni več mesto takšno, kot je, temveč kakršnega kažejo avtorji: Ljubljanalandija, zabavišče brez meja.

razstava v Mali galeriji, Cankarjev dom, Ljubljana
28. 10.–13. 12. 2015

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.