Carol Quirke: Eyes on Labor

News Photography and America’s Working Class

Carol Quirke: Eyes on Labor

News Photography and America’s Working Class

Carol Quirke: Eyes on Labor.
Knjiga se ukvarja s portretom ameriških delavcev in njihovih sindikalnih bojev sredi dvajsetega stoletja.

Sistematičnih analiz fotografij delavskih gibanj ni veliko. Tiste, ki se ukvarjajo z medijsko reprezentacijo delavskih gibanj v ZDA, pa lahko preštejemo na prste ene roke. Zdaj se jim je pridružila poglobljena analiza delavskih gibanj Carol Quirke, ki jih je analizirala na primeru ameriške revije Life. Knjiga se ukvarja s portretom ameriških delavcev in njihovih sindikalnih bojev sredi dvajsetega stoletja. Pri tem izpostavlja pomembno vprašanje, kakšen je bil neposredni vpliv novinarske fotografije delavskih gibanj, ki so nastajala po Severni Ameriki, na njihovo notranje delovanje in sindikalno organiziranost. 

Avtorica je daljše časovno obdobje razbirala različne pomene dokumentarnih fotografij iz velikega arhivskega korpusa. Zaradi lažjega razumevanja in bolj sistematičnega pristopa jih je razdelila v tematske sklope. Bralec jih lahko brez večjih težav prepozna kot tipične družbene kategorije, ki se pojavljajo v žanru novinarske fotografije. Quirke se ukvarja tudi z zelo pomembnim vprašanjem, ki se v analizah današnjega medijskega diskurza prepogosto zanemarja, in sicer, kakšno vlogo so pri izboru objavljenih fotografij imeli uredniki, fotografi, novinarji, voditelji sindikatov in delavskih gibanj. Ob tem razkriva simbolne bitke za status pomembnosti teme delavskih gibanj, ki so jih ta imela v primerjavi z drugimi političnimi temami v novinarskem poročanju. Pri analizi fotografij si je avtorica pomagala z arhivskimi viri sindikatov in različnih podjetij, časopisi in kongresno knjižnico. Čeprav tovrstni viri po navadi ne omogočajo neposrednih referenc na fotografijo, prav arhivsko gradivo konstruktivno dopolnjuje in omogoča natančnejši vpogled v konstrukcijo različnih motivov in govori o vzponih in padcih ter različnih bojih delavskega razreda. 

Prek fotografij delavcev, ki so se borili za ustanovitev sindikatov, avtorica zaznava protisloven pogled nanje, saj so po eni strani prikazani kot heroji, po drugi pa kot pasivni čakalci sprememb. Problematizira tudi položaj žensk na fotografijah delavskih gibanj, saj jih je revija Life prikazovala predvsem kot starlete, in ne kot enakopravne partnerice moškim kolegom. Izpostavlja tudi diskriminatorni uredniški odnos do delavcev drugih ras, ki so bili na protestih, a so se jim fotografi izogibali. Fotografije delavcev si zaslužijo posebno pozornost, predvsem zaradi izjemno pomembne vloge pri ustvarjanju javnega mnenja in vpliva na delavske odnose. Tematika, ki doslej ni bila deležna pozornosti raziskovalcev, kako se delo in delavstvo reprezentirata s fotografijo v medijskem diskurzu. 

Oxford University Press, 2012
376 strani
89 fotografij
ISBN 9780199768226

Knjiga se ukvarja s portretom ameriških delavcev in njihovih sindikalnih bojev sredi dvajsetega stoletja.
Carol Quirke: Eyes on Labor.

Oxford University Press, 2012
376 strani
89 fotografij
ISBN 9780199768226

Sorodne objave

Za boljšo kvaliteto klikni na fotografijo.

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.