Yoshikatsu Fujii

Red String

Yoshikatsu Fujii

Red String

Yoshikatsu Fujii: Red String, Ceiba, 2016.
V japonski mitologiji naj bi bila moški in ženska, ki sta si usojena, povezana z rdečo nitjo okoli mezinca.

Fotografske serije z zelo osebno zgodbo so lahko dvorezen meč. Za avtorja je zgodba zanimiva, polna drame in osebnih stisk, za gledalca pa se lahko kaj hitro sprevrže v dolgočasno in monotono podobo, ki nima ne glave ne repa. Po drugi strani pa nam osebne zgodbe, kadar so narejene dobro in zanimivo, omogočajo, da se pogreznemo v svet pripovedovalca in z njim sočustvujemo. Tako osebna zgodba postane tudi naša zgodba. 

Med slednje spada knjiga japonskega fotografa Yoshikatsa Fujiija. Knjiga ima naslov Red String. V japonski mitologiji naj bi bila moški in ženska, ki sta si usojena, povezana z rdečo nitjo okoli mezinca. Prav ta rdeča nit pa se je v primeru Yoshikatsovih staršev pretrgala in sledila je ločitev. Fotograf se v knjigi ukvarja s svojim odnosom do staršev, še posebej zdaj, ko niso več ena družina. Spretno uporablja arhivske fotografije družine in jih kombinira z odlomki pisem staršev. Delo odlikuje izvrsten izbor fotografij in inovativna predstavitev, ki iz knjige ustvari umetniško delo. Ovitek knjige je izdelan iz filca, prešitega z rdečo nitjo, na naslovnici pa je, prav tako z rdečo nitjo, prišita poročna fotografija staršev. Ko knjigo odpremo, nas v notranjosti čakata dve knjižici, vsaka prilepljena na svojo stran. Na eni je Yoshikatsu kot dojenček z očetom, na drugi pa z mamo. Prostor med knjižicama nakazuje razdor, ki se je zgodil zaradi ločitve. Listamo lahko obe knjižici naenkrat ali vsako zase. Knjiga Red String je primer, kako dober dizajn nadgradi vsebino in jo uspešno zaokroži v zaključeno celoto.

Ceiba, 2016
96 strani
90 fotografij
ISBN 978-1-941781-02-9

V japonski mitologiji naj bi bila moški in ženska, ki sta si usojena, povezana z rdečo nitjo okoli mezinca.
Yoshikatsu Fujii: Red String, Ceiba, 2016.

Ceiba, 2016
96 strani
90 fotografij
ISBN 978-1-941781-02-9

Sorodne objave

Za boljšo kvaliteto klikni na fotografijo.

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.