Yoshikatsu Fujii

Red String

Yoshikatsu Fujii

Red String

Yoshikatsu Fujii: Red String, Ceiba, 2016.
V japonski mitologiji naj bi bila moški in ženska, ki sta si usojena, povezana z rdečo nitjo okoli mezinca.

Fotografske serije z zelo osebno zgodbo so lahko dvorezen meč. Za avtorja je zgodba zanimiva, polna drame in osebnih stisk, za gledalca pa se lahko kaj hitro sprevrže v dolgočasno in monotono podobo, ki nima ne glave ne repa. Po drugi strani pa nam osebne zgodbe, kadar so narejene dobro in zanimivo, omogočajo, da se pogreznemo v svet pripovedovalca in z njim sočustvujemo. Tako osebna zgodba postane tudi naša zgodba. 

Med slednje spada knjiga japonskega fotografa Yoshikatsa Fujiija. Knjiga ima naslov Red String. V japonski mitologiji naj bi bila moški in ženska, ki sta si usojena, povezana z rdečo nitjo okoli mezinca. Prav ta rdeča nit pa se je v primeru Yoshikatsovih staršev pretrgala in sledila je ločitev. Fotograf se v knjigi ukvarja s svojim odnosom do staršev, še posebej zdaj, ko niso več ena družina. Spretno uporablja arhivske fotografije družine in jih kombinira z odlomki pisem staršev. Delo odlikuje izvrsten izbor fotografij in inovativna predstavitev, ki iz knjige ustvari umetniško delo. Ovitek knjige je izdelan iz filca, prešitega z rdečo nitjo, na naslovnici pa je, prav tako z rdečo nitjo, prišita poročna fotografija staršev. Ko knjigo odpremo, nas v notranjosti čakata dve knjižici, vsaka prilepljena na svojo stran. Na eni je Yoshikatsu kot dojenček z očetom, na drugi pa z mamo. Prostor med knjižicama nakazuje razdor, ki se je zgodil zaradi ločitve. Listamo lahko obe knjižici naenkrat ali vsako zase. Knjiga Red String je primer, kako dober dizajn nadgradi vsebino in jo uspešno zaokroži v zaključeno celoto.

V japonski mitologiji naj bi bila moški in ženska, ki sta si usojena, povezana z rdečo nitjo okoli mezinca.
Yoshikatsu Fujii: Red String, Ceiba, 2016.

Ceiba, 2016
96 strani
90 fotografij
ISBN 978-1-941781-02-9

Sorodne objave

Galerija EPEKA
Koroška cesta 8, Maribor

26. september 2016

Sodelujoči: Darko Bandić, Nina Berman, Matko Biljak, Renato Branđolica, Miloš Cvetković, Tom Dubravec, Amel Emrić, Željko Gašparović, Zijah Gafić, Velija Hasanbegović, Toni Hnojčik, Filip Horvat, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Zoran Jovanović Mačak, Milomir Kovačević Strašni, Borut Krajnc, Saša Kralj, Rikard Larma, Paul Lowe, Anthony Loyd, Antun Maračić, Simon Norfolk, Nebojša Radosavljević Raus, Željko Sinobad, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Imre Szabo, Pavo Urban, Davor Višnjić, Božidar Vukičević, Dragoljub Zamurović

Kustosinja: Sandra Vitaljić
Oblikovanje razstave: Nina Baćun and Roberta Bratović / Oaza
Produkcija: Organ Vida 2016

Za boljšo kvaliteto klikni na fotografijo.

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte
novice

Proposals deadline: July 27, 2020 (extended to August 10!). Contributions deadline: September 21, 2020 (extended to October 5, 2020!)

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.