Liam Kennedy & Caitlin Patrick, Eds.

The Violence of the Image - Photography and International Conflict

Liam Kennedy & Caitlin Patrick, Eds.

The Violence of the Image - Photography and International Conflict

Liam Kennedy and Caitlin Patrick, eds.: The Violence of the Image - Photography and International Conflict, Tauris, 2014.
Večina fotografov je te kategorije naslavljala s tako imenovano vlogo fotografije kot zgodovinske »pričevalke« in poročevalke dogodkov.

Fotografijo vse od njenih skromnih začetkov do danes povezujemo z različnimi načini reprezentacije široke palete političnih konfliktov. Različne načine gledanja nanje je razvijala predvsem skozi zgodovino zahodnih kolonialnih pristopov, ki so osrednja rdeča nit pričujoče knjige. Različni teoretiki nas z analizami fotografij oboroženih spopadov dvajsetega stoletja, ki so jih posneli profesionalni fotoreporterji in humanitarni delavci, skušajo popeljati onkraj ozkega kolonialnega pogleda. Tovrstni pogled s pojavom novih medijskih tehnologij in družbenih omrežij ne izgine, temveč celo pridobi nove razsežnosti. Avtorji z različnimi primeri analizirajo, kako je fotoreporterstvo v dvajsetem stoletju imelo pomembno vlogo pri konstruiranju tipičnih družbenih kategorij, kot so npr. trpeči subjekt, odnos med dobrim in zlom, humanitarnost, oboroženi konflikt in vprašanje sočutja. Večina fotografov je te kategorije naslavljala s tako imenovano vlogo fotografije kot zgodovinske »pričevalke« in poročevalke dogodkov. S pojavom novih tehnologij, satelitov, interneta, digitalne produkcije fotografij, pa se je v primerjavi s časom, ko je fotografija nastala, izjemno povečalo tudi področje medijev, v katerem krožijo nepregledne množice podob konfliktov v najširšem pomenu besede. Avtorji se ukvarjajo tudi z vprašanjem, kakšna je vloga fotografije danes kot pričevalke in spodbujevalke družbenih sprememb na globalni ravni. Zanima jih, kako se v vsem tem znajde navaden človek, ki ni profesionalni fotograf in se, recimo, oborožen s kamero mobilnega telefona, znajde sredi oboroženega konflikta. 

I.B.Tauris, 2014
288 strani
ISBN 978-1780767895

Večina fotografov je te kategorije naslavljala s tako imenovano vlogo fotografije kot zgodovinske »pričevalke« in poročevalke dogodkov.
Liam Kennedy and Caitlin Patrick, eds.: The Violence of the Image - Photography and International Conflict, Tauris, 2014.

I.B.Tauris, 2014
288 strani
ISBN 978-1780767895

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.