Instinkt

Poziv za prispevke in projekte 2019

Skozi celotno zgodovino medija so bile fotografije živali vedno močno prisotne, kar priča o določeni fascinaciji in pripisovanju pomena ali želji po dekodiranju ne-človeškega.

Instinkt

Poziv za prispevke in projekte 2019

Untitled, Ilustrirani Slovenec, cca. 1930.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Naslednja številka revije Fotografija bo obravnavala kako in zakaj se razumevanje tega, kar pomeni biti človek, vrti okoli predstave o tem, kaj pomeni biti žival ali zver – in kako je to razmerje predstavljeno in skonstruirano skozi fotografijo. Ne zanima nas zgolj reprezentacija živali temveč tudi kako je odnos človek-žival ideološko poudarjen ali prikrit s podobami ter kako pojem instinkta definira tako fotografski proces kot tudi fotografsko reprezentacijo.

Skozi celotno zgodovino medija so bile fotografije živali vedno močno prisotne, kar priča o določeni fascinaciji in pripisovanju pomena ali želji po dekodiranju ne-človeškega. Sama številčnost in raznolikost fotografskih reprezentacij živali (in ne-fotografske piktorialne tradicije upodabljanja domišljijskih bitij) priča o instinktivni soodvisnosti odnosa – medtem ko očarajo naš pogled, nas živali celo pogledajo nazaj, kot bi nas spraševale po samem pomenu naše človeškosti. Kot da bi instinktivno razumeli, da lahko iščemo človečnost in človeškost v razmerju do domačih živali, divjih in ukročenih živali in nenazadnje zveri.

Ne glede na to, ali jih uporabljamo kot blago za izmenjavo, marketinška orodja za komercializacijo, kot orodja znanstvenih raziskav ali znamenja domačnosti, kot neme trofeje iz eksotičnih krajev ali živalskih vrtov, slike živali govorijo o določenem postopku udomačevanja tako znaka kot referenta. Opaziti je mogoče nekakšen premik od stare foto-humanistične pripadnosti Družine človeštva k vedno večjemu razočaranju antropocena, ko se pojavi določena zahteva po novi vrsti odgovornosti, po novi vrsti pripadnosti. Medkulturni in medvrstni.
Iščemo tako besedilne kot vizualne prispevke, ki raziskujejo fotografske reprezentacije živali z naslednjih vidikov (ne pa izključno iz teh):

 • sodobne in zgodovinske reprezentacije živali
 • fotografije živali in družbena omrežja
 • fotografija in pojem instinkta (npr. fotograf kot predator)
 • znanstvene dokumentacije živali (foto-pasti, sledilne kamere, ipd.)
 • umetniške živalske fotografije
 • naravni dokumentarci, fotografije s safarija, lovske fotografije
 • fotografiranje mrtvih živali
 • taksidermija kot proto-fotografska praksa
 • živali, ki snemajo same sebe (živalski selfiji)
 • živali, ki jim pripisujejo človeške značilnosti in obratno
 • živali kot sodobni totemi in statusni simboli
 • živali in vprašanja človeške identitete (totemistične živali, tudi v okviru subkultur – npr. fenomen furries)
 • hibridi, fantastična bitja in njihove ideološke aplikacije

Format prispevkov


 • Eseji, teoretični članki, pregledni prispevki, intervjuji (cca. 14.000 znakov s presledki), zaželeno slikovno gradivo.
 • Kratki eseji, kolumne (cca. 6000 znakov s presledki), zaželeno slikovno gradivo.
 • Fotografski in umetniški projekti: predlogi izvirnih del ali primerki del.

Prispevki bodo objavljeni tako v angleški reviji Membrana (ISSN 2463-8501) kot v slovenski Fotografija (ISSN 1408-3566).

Predlogi in roki


Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.si.

O revijah Fotografija in Membrana


Membrana in Fotografija sta sodobni fotografski reviji posvečeni poglobljenemu in teoretično utemeljenemu razumevanju fotografije. Njuna naloga je spodbujati nova, drzna in drugačna pojmovanja fotografije, pa tudi nove in drzne pristope k fotografiji na sploh. Umeščata se v vmesni prostor med akademske revije in poljudne publikacije, tako da ponujata odprt prostor za kritično refleksijo medija. V revijah so tako analitična besedila kot kvalitetno slikovno gradivo. Reviji izhajata dvakrat letno, poleti in pozimi, v Angleščini (Membrana) in Slovenščini (Fotografija). Izdajatelj obeh je slovenski neprofitni zavod Membrana.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

 • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
 • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
 • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.