Klaus Pichler

Klaus Pichler

Klaus Pichler, iz serije Zlati časi/from the series Golden Days, 2012–2016.
Nekatere beznice obstajajo od leta 1960 in približno tako dolgo vanje zahajajo tudi iste stalne stranke.

Klaus Pichler od leta 2005 deluje kot neodvisni fotograf, ki v svojem avtorskem delu razvija dolgoročne projekte, v katerih se osredotoča na skrite vidike vsakdanjega življenja. Tako v ospredje postavlja marginalizirane subkulture, kot na primer v etnografski študiji tetovaž (nekdanjih) kaznjencev Prerisano iz življenja: Zaporniške tetovaže in njihova podlaga (Fürs Leben gezeichnet. Gefängnistätowierungen und ihre Träger, 2003–2010) ali oseb, ki s preoblačenjem v kostume dajejo prostor svojemu alter egu Samo midva (Just The Two Of Us, 2011–2013), ali naslavlja absurde sodobne potrošniške družbe, na primer o tem, koliko hrane zavržemo Tretjina (One Third, 2011–2012), ali o obsesiji, da bi se znebili prahu Prah (Dust, 2009–2011). Pichlerjeva dela prežema grenko-sladki humor, ki izvira iz avtorjevega smisla za samoironijo in tragikomično ter njegove sposobnosti vživljanja v obravnavano tematiko, ne glede na to, ali gre za fotografiranje gnijoče hrane ali obiskovanje dunajskih beznic. 

To je namreč tema serije Zlati časi (Golden Days,2012–2016), najnovejšega zaključenega projekta, ki ga je Pichler izvedel skupaj s piscem Clemensom Marschallom. Duet je štiri leta sistematično iskal, dokumentiral in raziskoval dunajske gostilne, beznice ali – kot jim pravijo njihovi gostje sami – brloge, kamor večina strank prihaja z enim samim namenom – da se opije in pogosto tudi zapije do smrti. Z dovoljenjem njihovih lastnikov in gostov, ki so jima omogočili infiltracijo in avtentičen pogled od znotraj, sta dokumentirala njihov vsakdan. Pichler je fotografiral goste, njihovo dnevno rutino ter vso dramo, ki jo s seboj prinaša vsakodnevno opijanjanje, Marschall pa je z lastniki lokalov naredil intervjuje, da bi zajel še njihov pogled. Vizualni in tekstovni material sta predstavila v knjigi Zlati časi še preden se zaključijo (Golden Days Before They End), ki je letos izšla pri švicarski založbi Edition Patrick Frey.

Nekatere beznice obstajajo od leta 1960 in približno tako dolgo vanje zahajajo tudi iste stalne stranke. Ti prostori jim pomenijo poslednje zatočišče, kamor prihajajo iz različnih razlogov, vsem pa je skupno to, da prekomerno pijejo. Pitje jih druži v tesno povezano skupnost, ki ima svoje dnevne rituale in v kateri veljajo njihova pravila, morebitne kršitve pa neizbežno vodijo v nasilje. Pivski obračuni se občasno končajo tudi s smrtnim izidom, še pogosteje pa stranke podlegajo posledicam alkoholizma. 

Zaradi posledic urbanizacije, odpiranja številnih novih lokalov in barov, namenjenih bolj »kultiviranim« strankam, predvsem tistim z večjo kupno močjo, restrikcij, povezanih z dovoljenji za točenje alkohola, in v letu 2018 predvidene prepovedi kajenja v vseh lokalih tovrstni brlogi drug za drugim zapirajo svoja vrata, propadajo in izginjajo. Z njimi pa izginjajo tudi zatočišča, ki so tem družbenim obstrancem omogočala vsaj minimalno socializacijo. Pichlerjeve fotografije pred popolno (kolektivno) pozabo tako »rešujejo« izginjajoče prostore in ljudi, ki jih (morda) razen njihovih pivskih sodrugov v precizni in zgledno urejeni avstrijski prestolnici ne bo pogrešal nihče. 

Nekatere beznice obstajajo od leta 1960 in približno tako dolgo vanje zahajajo tudi iste stalne stranke.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.