Popotne slike, kapitalizem in ideologija užitka

Popotne slike, kapitalizem in ideologija užitka

Slika 1 Posnetek ekrana z rezultati Googlovega iskanja za niz »travel instagram«, ki je nastal 2. oktobra 2018 ob 11:23:55. © 2018 Google in Google logo sta registrirani znamki Google LLC, objavljeno z dovoljenjem.

Ker uporabniki družbenih medijev ustvarjajo lastne vsebine, kot so slike, videoposnetki in podobno, in potemtakem lastne reprezentacije, pogosto domnevamo, da ti mediji večinoma niso obremenjeni z različnimi ideološkimi dispozitivi, ki bi jim jih vsiljevali od zgoraj. Ustvarjanje slik je diskurzivna praksa, posredovana skozi številne družbene in kulturne vplive, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Kot pri vsaki drugi obliki komunikacije določene prakse deljenja slik postanejo bolj dominantne, ko prečijo vrsto konotativnih pomenov in njihovih ideoloških razsežnosti. Znotraj trenutne konjunkture globalnega potrošniškega kapitalizma dominantni kulturni red zahteva maksimalizacijo uživanja skozi potrošnjo. Esej ponuja semiotično branje določenega izseka popotnih slik, ki jih delijo uporabniki na Instagramu, s čimer želi izpostaviti razmerje med popotnimi fotografijami, uživanjem kot ideologijo in kapitalizmom. Zagovarja stališče, da potovanje ni zgolj aktivnost, temveč blago, ki ga trošimo, prodaja pa nam ga turistična industrija. Življenjska protislovja v globalnem kapitalizmu ostajajo, širijo se neenakost, prekarne delovne razmere, priložnostne delovne pogodbe in borne plače. Za mnoge materialni užitki ostajajo zgolj privid, ventil za ideološke prisile k užitku pa najdejo v slikah, ki si jih delimo. Ko na družbenih medijih delimo popotne slike za poglede in »všečke« gledalcev, ne gre zgolj za spomine na potovanje, ki smo ga opravili, ampak tudi za potrditev lastnega uživanja. Gledalcem teh podob užitek drugih, ki se nanaša na potrošnjo, predstavlja nekaj zavidanja vrednega ali pa si jih postavijo za ideal, ob katerem si domišljajo lastni užitek. Kapitalizem zahteva uživanje v obliki potrošništva in tisti, ki ne morejo uživati, imajo vso »svobodo«, da lahko fantazirajo o podobnih užitkih v prihodnosti. V neoliberalnem globalnem kapitalizmu je »svoboda« modna beseda, uživanje pa jedro, ki podpira in vzdržuje njegovo ideologijo.

Če si želite ogledati glavno vsebino te strani, morate biti naročnik. Naročite se in pridobite dostop do glavne vsebine! Če ste že naročnik, se preprosto vpišite spodaj. Če ste naročnino plačali prek transakcijskega računa, se vsebina odklene po prejemu plačila.

Oglaševalske podobe in marketinški diskurzi se nenehno sklicujejo na želje, ki celo najbolj banalne objekte naredijo za zaželene.
Bralni čas: 16 min.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf
kdaj: 14. junij 2018
trajanje: 17.00 – 19.00
moderatorka: Jasna Jernejšek
sodelujejo: Nada Žgank, Meta Krese, Jasna Podreka in Svetlana Slapšak

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.