Eksorcizem v kameri

Ontološki eksperiment (1999) iz Arhiva Karen Smith

Eksorcizem v kameri

Ontološki eksperiment (1999) iz Arhiva Karen Smith

Eksorcizem v kameri: Ontološki eksperiment (1999) iz Arhiva Karen Smith

Karen Smith (1966–2017) se je dolgo zanimala za spremenjena stanja zavesti. Ko je iskala pomoč za svojo duševno bolezen, se je srečala z Agripovimi deli o okultni filozofiji in rabi govorjenih formul za vstop v in izstop iz različnih stanj bivanja. Te korake čez fizičen prag poznamo kot adorcizem in eksorcizem – priklic in izganjanje demonov ali duhov. Leta 1999 je v teku enega tedna preizkusila nekaj Agripovih tehnik. Odločila se je, da bo vase najprej povabila in nato iz sebe izgnala sedem duhov, povezanih s planeti antike. Vsak dan je zabeležila en ritual. Za vsako akcijo je uporabila iste pripomočke: kad, polno vode, svetilko in kasetni predvajalnik, na katerem je predvajala zaklinjanja, ki jih je predhodno posnel obredni čarovnik. Tu objavljamo rezultate teh ontoloških eksperimentov.

Karen Smith, Monday.
Ponedeljek.

Pojavi se oblika, podobna Duhu Lune, v velikem in polnem telesu, mehkem in napihnjenem, v barvi črnega zastirajočega oblaka, z napihnjenim izrazom in z rdečimi očmi, polnimi vode, s plešasto glavo in zobmi divjega merjasca. Njeno gibanje je kot neizmerno razsežna nevihta na morju. Njen znak je enak silnemu dežju. Razkriva skrivnosti prihodnosti.
Karen Smith, Tuesday.
Torek.

Pojavi se oblika, podobna Duhu Marsa, v visokem telesu, z vkipljivo poltjo, z umazanim izrazom. Njena barva je rjava, temna ali rdeča. Ima rogovje, kot tisto od jelena, in kremplje kakor orel. Tuli kot divji bik. Njeno gibanje je kot gorenje ognja. Njena znaka sta blisk in grom. Prinaša vojno in kugo.
Karen Smith, Wednesday.
Sreda.

Pojavi se oblika, podobna Duhu Merkurja, v telesu srednje postave, mokra, mrzla in tekoča, dobra in polna ljubečega govora, kot sraka, svetlih in jasnih barv. Premika se kot srebrno obarvani oblaki. Njen znak je prinašanje groze in strahu vsakomur, ki jo pokliče. Dviguje nižine in podira višine.
Karen Smith, Thursday.
Četrtek.

Pojavi se oblika, podobna Duhu Jupitra, z razdražljivim telesom, polnim gnojnih bul, srednje rasti in z obupno strašljivim gibanjem, a z blagim izrazom, nežnim govorom in poltjo v barvi železa. Njeno gibanje spominja na utripanje bliska in groma. Njen znak so ljudje, ki izgledajo, kot da jih bodo požrli levi. Prinaša veselje in smeh.
Karen Smith, Friday.
Petek.

Pojavi se oblika, podobna Duhu Venere, v svojem svetlem telesu srednje rasti, z ljubeznivim in prijetnim izrazom; njen spodnji del je bel ali zelen, zgornji del pa zlat. Njeno gibanje je kot jasna zvezda. Njen znak so ženske, ki navidez provocirajo in podžigajo tiste, ki jih kličejo. Moške napeljuje k razkošju in umetnostim ljubezni.

Sobota.

Pojavi se oblika, podobna Saturnovemu duhu; ima visoko, vitko in sloko telo ter štiri nosate ali kljunaste obraze – enega zadaj, enega spredaj in enega na vsaki strani glave – videti je jezno. Giblje se, kot se premika veter, kot nekakšen potres. Njen znak je bela zemlja, bolj bela kot vsak sneg. Med ljudi seje nesoglasje.
Korake čez fizičen prag poznamo kot adorcizem in eksorcizem – priklic in izganjanje demonov ali duhov.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.