Korejski šamanizem – ne eno ne drugo

Korejski šamanizem – ne eno ne drugo

Dirk Schlottmann, Glasnik smrti

Projekt prikazuje korejske šamane severnokorejske tradicije hwanghaedo v mejnih trenutkih. To so trenutki, ko šamani doživljajo ekstazo in trans, ker hočejo vzpostaviti stik z duhovnimi entitetami ali ker jih obsedajo bogovi, duhovi ali predniki. Takrat so v vmesnem stanju, »ne eno ne drugo«, položaju, ki ga je zelo težko opisati in ga ljudje dejansko izkušajo na mnogotere načine. Tradicijo hwanghaedo so v Južno Korejo uvozili šamani, ki so po korejski vojni iz Severne Koreje prišli tja kot begunci. Ta ekstatična in divja obredna praksa je v Južni Koreji preživela zato, ker so številni begunci to tradicijo dojemali kot del svoje kulture in identitete. Medtem ko se v Južni Koreji danes prakticira več regionalnih tradicij šamanizma, šamanizem hwanghaedo v širokih krogih velja za tisto tradicijo, ki ohranja magijsko-religiozne poteze; te tvorijo duhovno bistvo verovanja in prakse korejskega šamanizma.

Dirk Schlottmann
Ekstaza

V stanju ekstaze lahko šamani izvajajo nenavadna dejanja, s katerimi pokažejo, da so se njihovega telesa polastili bogovi. Tipičen znak obsedenosti z duhovi je, da se šamani med plesom z nožem nagnejo daleč vznak, zavijejo oči nazaj in ostanejo v tem položaju, medtem ko jih spremlja divje bobnanje.
Dirk Schlottmann, Korejski šamanizem – ne eno ne drugo
Žrtvovanje


Duhovi vojnih žrtev, padli vojaki, žrtve umora in drugi nesrečno umrli imajo radi žrtvovanje mesa. Najobičajnejša žrtvena žival v Koreji je prašič. Ko je šaman obseden z duhom, udarja po žrtveni živali, jo voha, grize njeno meso in se včasih celo zagrebe v krvavo truplo. Tako izživi svoje nezadoščene skomine po mesu, krvi in alkoholu. Ti dramatični prizori izražajo pohlep po življenju, ki se je pogosto končalo prezgodaj, nasilno ali nepričakovano.
Dirk Schlottmann
Obred iniciacije

Mlada novinka med obredom iniciacije (naerimgut) kliče in išče svoje bogove. To je njena prva, nadzorovana obsedenost z duhom, ki jo nadzorujejo starejši šamani. Prvi stik z bogovi, duhovi ali predniki med obredom iniciacije je intenzivna izkušnja.
Dirk Schlottmann
Jakdu

Šaman s svojo neranljivostjo demonstrira moč bogov in duhov. Šamani plešejo do ekstaze, ližejo ostra rezila, si z noži udarjajo po prsih, rokah in obrazu ter nazadnje plešejo po jakdu (dvoreznem tradicionalnem rezalniku slame).
Dirk Schlottmann
Lačni duh vojaka

Med obredom uhwangut (obredom proti nesreči) je šamana obsedel duh vojaka iz korejske vojne. Vojak je umrl v zadnjih dneh vojne. Zapustil je zaklonišče, ker je bil sestradan in je hotel pojesti nekaj riža s tovariši. Ko so možje začeli jesti, jih je zadela bomba. Vojakov duh je v onstranstvu še vedno trpel lakoto. Med obredom je nepričakovano obsedel šamana in izkoristil priložnost, da se je nagoltal riža, mesa in alkohola.
Glasnik smrti


Med najbolj strašljivimi duhovnimi entitetami korejskega ljudskega panteona so trije Glasniki smrti (saja). Po hierarhiji podzemlja Glasniki smrti služijo Yomni, kralju Hee. Saja prestrežejo dušo preminulega ter jo vodijo in spremijo k sodnikom posmrtnega življenja. Družinski člani preminulega poskušajo na saja vplivati in jih podkupiti, da bi bila pot v posmrtno življenje prijetnejša. Upajo, da bodo z darovi pripravili saja k pozitivnemu vplivu na sodnike, da bi ti izrekli milejšo kazen. To »pristojbino« plačajo s hrano, pijačo in tobakom.
Korejski šamanizem je dolgoročen projekt, ki traja že od začetka tega tisočletja.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.