Mamuk Ismuntoro

Mamuk Ismuntoro

Mamuk Ismuntoro, iz serije/from the series Tanah yang Hilang, 2014.
Katastrofa je v Ismuntoru prebudila spomine na dogodek leto prej, ko se je odpravil v vas Reno Konongo v Sidoarju in naredil reportažo o tamkajšnjih srebrarjih in njihovem načinu življenja.

Indonezijski fotograf Mamuk Ismuntoro je diplomiral iz novinarstva na Akademiji za komunikacije Reporters Alumnus v Surabaji. Po letih dela za lokalni časopis je začel sooblikovati revijo Mossaik, posvečeno umetnosti in kulturi, v kateri je objavil prve reportaže. Kasneje je znanje utrjeval na tečaju fotoreportaže v organizaciji inštituta PannaFoto in World Press Photo v Džakarti. S formalnimi in neformalnimi izobraževanji je razvil dokumentarni pristop, izrazito orientiran na skupnostne, socialno obarvane teme v svoji neposredni okolici.

Projekt v nastajanju z naslovom Tanah yang Hilang, ki bi ga lahko prevedli kot Izginjajoča zemlja (tanah v indonezijskem jeziku pomeni zemlja), je avtorjeva osebna komemoracija točno določenega časa in prostora. Šestindvajsetega maja 2006 so mediji objavili vest iz Indonezije o izbruhu največjega blatnega vulkana na svetu, v okrožju Porong v Sidoarju v Vzhodni Javi. Čeprav so nekateri kot razlog za izbruh navajali daljni potres, je večina odgovornost za izbruh pripisala naftni korporaciji PT Lapindo Brantas, ki je na tem območju vrtala nedaleč stran od vulkanskega kraterja in z eksplozijo domnevno povzročila vulkansko brbotanje. Korporacija je očitke vztrajno zavračala. Medijsko poročanje, v katerem so se kresala mnenja, je dobilo oznako »primer Lapindo«, poplava blata, ki jo je povzročil izbruh vulkana, pa velja za eno najdlje trajajočih naravnih katastrof zadnjega časa. Čeprav so poplavo poskušali zasilno zajeziti z nasipi, je blato v naslednji desetih letih prekrilo več vasi, brez doma pa je ostalo okoli 60.000 ljudi. 

Katastrofa je v Ismuntoru prebudila spomine na dogodek leto prej, ko se je odpravil v vas Reno Konongo v Sidoarju in naredil reportažo o tamkajšnjih srebrarjih in njihovem načinu življenja. To je skorajda čez noč izginilo skupaj z okrožjem, zdaj popolnoma prekritim z blatom. Tako se je odločil, da dokumentira tisto, kar lahko, kar je vidno sedaj, in tako pove zgodbo o tem, česar ni več. Ob tem se zavestno izogiba favoriziranju enega ali drugega mnenja in podajanju sodb ter se osredotoča predvsem na posledice naravne katastrofe, s katero se še vedno vsakodnevno srečujejo tisti, ki so v njej tudi največ izgubili – prebivalci. S prepletom utrinkov vsakodnevnega življenja ljudi, ki se naseljeni v zasilnih domovih po najboljših močeh trudijo živeti naprej, z uničeno (urbano) krajino, prekrito z blatom, in sredi nje, je avtor ustvaril skorajda lirično vizualno pripoved o izgubi. Projekt je leta 2014 dobil obliko fotoknjige, ki je izšla pri inštitutu PannaFoto. Njena oblika je natančen posnetek elaborata o lastništvu zemlje. Vsebina zelene mape, v katero se zložijo dokumenti in dokazila lastnika, pa v nadaljevanju razkriva ravno nasprotno – ne posedovanja, temveč izgubo zemlje, skupaj z njo pa tudi postopno izgubo kulturnega, socialnega in simbolnega kapitala, ki bi kulturo obvaroval pred izginotjem. 

Katastrofa je v Ismuntoru prebudila spomine na dogodek leto prej, ko se je odpravil v vas Reno Konongo v Sidoarju in naredil reportažo o tamkajšnjih srebrarjih in njihovem načinu življenja.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.