Lindsay Varvari

Return to me

Lindsay Varvari

Return to me

Lindsay Varvari, Return to me
Knjiga naslavlja tabu samomora v družini in s tem povezano grozečo socialno stigmo.

Fotoknjiga Return to me je avtobiografsko delo avstralske fotografinje in novinarke Lindsay Varvari. Avtorica z lastnimi zapisi in fotografijami, citati bližnjih in minimalističnimi dialogi s sorodniki pripoveduje o svoji družini, ki se je soočila z več srčnimi in možganskimi kapmi očeta, ki sta jim sledila njegov poskus samomora in nastop demence.

Knjiga nagovarja v izčiščeni vizualni govorici že s poenostavljeno klasično platneno naslovnico z reliefnimi zlatimi črkami na trdih platnicah. Zasnovana je kot pripoved, kjer do izraza pride taktilnost medija, obračanje strani in učinek grajenja naracije, ujetosti v pripovedovalkino intimo in stisko. Avtorica je pozorna na sekvenčnost, uravnoteženost fotografskega materiala, belin in premorov praznih listov, ki travmatično pripoved povežejo z občutki tišine, krhkosti, ljubeznivosti, naklonjenosti, upanja, strahu in jasno slutnjo človekove minljivosti. Portretom očeta, družine na kavču, aranžmajev uokvirjenih fotografij otrok sledijo fotografije obiskov v bolnišnici in njenih prostorov ter končno plaže, penečih morskih valov in majhnega očeta na obali, z rokami na bokih, zazrtega nekam proti horizontu. Knjiga naslavlja tabu samomora v družini in s tem povezano grozečo socialno stigmo. Obenem pa se dotakne nezmožnosti spregovoriti o bolezni, poskusov predelave čustev, prebolevanja in medsebojne opore. 

Knjiga naslavlja tabu samomora v družini in s tem povezano grozečo socialno stigmo.
Lindsay Varvari, Return to me

Samozaložba, 2013

Sorodne objave

Samozaložba, 2016

I.B.Tauris, 2014
288 strani
ISBN 978-1780767895

Za boljšo kvaliteto klikni na fotografijo.

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte
novice

Proposals deadline: July 27, 2020 (extended to August 10!). Contributions deadline: September 21, 2020 (extended to October 5, 2020!)

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.