Poleg močnega vira navdiha pa medmrežje vpliva tudi na značaj njegovega vizualnega jezika.

Mladi Novomeščan Jure Kastelic se je od 15. leta naprej s fotografijo spogledoval na poletnem festivalu Fotopub, usmerjenem v dokumentarizem. Jure Pravi, da je temeljit preobrat v odnosu do medija prineslo spoznanje, kaj vse fotografija zares zmore; poleg, seveda, zanjo značilnega beleženja resničnosti. Na študij fotografije se je namenoma podal v tujino, in sicer na Univerzo v Brightonu v Veliko Britanijo, kjer je po študiju tudi ostal. 

Zanima ga, kaj se dogaja onkraj neposredne površine podobe, vendar fotografija (za enkrat) zanj še ostaja ustvarjalna podlaga, izhodišče. Njegovo orientacijo močno definira tehnologija, predvsem internet, ob katerem vsak dan preživi kar nekaj časa. Poleg močnega vira navdiha pa medmrežje vpliva tudi na značaj njegovega vizualnega jezika. Iz večine del namreč veje samosvoja duhovitost hipnih domislic, vrsta humorja, ki se poraja prav iz narave interneta. Pogosto uporablja strategije preobračanja pomenov, spajanja tehnik in tehnologij, ustvarjanja iluzij … Prav slednje je temelj njegove diplomske serije Rokoborci, 2014, za katero je uporabil najdene fotografije ter jih v maniri »bubblinga«1 zamaskiral z zlatim markerjem. Ko je slika nepopolna oziroma je ne moremo videti v celoti, jo naši možgani (na podlagi preteklih izkušenj) samostojno dopolnjujejo, in tako se Kasteličevi rokoborci, nepričakovano, ovijajo v precej ljubeče objeme. Napako v gledanju predvideva tudi serija Legs, 2014, pri kateri oko zaradi igre kontrastov in enotenja sorodnih oblik zameša lastnice golih nog. V poznejših delih je Kastelic začel opuščati lastno produkcijo fotografskih podob in se osredotočati na preizpraševanje vloge umetnika, ki na novo ureja obstoječa dela: Reporterji smrti (Death Reporters, 2014); Onstran (Beyond, 2013); Mimikrija (Mimicry, 2014).

Svoj odnos do fotografije je domači javnosti predstavil kot povratnik na izhodišče, in sicer kot novi vsebinski vodja novomeškega festivala, ki pa je pod njegovo taktirko popolnoma spremenil vsebino. Ostala je zgolj znamka (Kastelic pravi, kot poklon tradiciji), prvo leto v narekovajih, po »blagoslovu« očetov festivala pa se je otresla tudi teh. 

V letu 2015 je Kastelic opravljal pripravništvo v dveh umetniških galerijah v Londonu (White Cube in Union Pacific) kot naložbo za prodor na umetniški trg. Ambiciozen fotograf, ki si želi uspeti v umetniški fotografiji in od nje živeti, pravi2:

»V Sloveniji bi se verjetno hitro zadovoljil kot študent z boni, roki za ponavljanje izpitov, mamo eno uro stran … London pa te primora k aktivnemu delu in povezovanju, kar mi za zdaj zelo ugaja. Hkrati si izpostavljen svetovnim trendom v sodobni umetnosti, vsak večer je odprtje kakšne super razstave, predavanje, sejmi.«

Courtesy of Jure Kastelic.

Opombe

  1. Bubbling je tehnika prekrivanja fotografij z enobarvno ploskvijo, iz katere so na izbranih mestih izrezani krogi, tako da je videti, kot da je oseba na spodnji fotografiji gola, čeprav v resnici ni.
  2. Komunikacija po elektronski pošti 29. 10. 2015.
Poleg močnega vira navdiha pa medmrežje vpliva tudi na značaj njegovega vizualnega jezika.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.