Ibro Hasanović

Ibro Hasanović

Ibro Hasanović, iz serije Študija za aplavz/from the series Study For An Applause, 2013.
Družba je nevarna in nasilna, posameznik je nenehno ogrožen, močna izvršna oblast pa nujna za zagotavljanje njegove varnosti.

V Prištini živeči bosanski umetnik Ibro Hasanović v medmedijskem ustvarjanju uporablja fotografijo, film, video, performans in instalacijo; tako raziskuje fenomene zgodovine, individualnega in kolektivnega spomina ter osebnih arhivov.

Avtor se je v dveh serijah ukvarjal tudi z najdeno fotografijo ali preoblikovanjem že obstoječega fotografskega materiala, ki se ga je lotil z dvema različnima konceptualnima pristopoma. 

V seriji Študija za aplavz (Study For An Applause, 2013) je interpretiral aplavz mednarodnih podpisnikov daytonskega mirovnega sporazuma, ki se je zgodil 14. decembra 1995 v Daytonu, v ZDA. Podpis sporazuma je obveljal za prelomni trenutek, v zgodovino zapisan kot dogodek, s katerim se je končala vojna v Bosni in Hercegovini. Podlaga za nastanek serije je bila fotografija, ki jo je na dan sporazuma posnel Gerard Julien in je prikazovala deveterico svetovnih voditeljev po podpisu sporazuma, ki (si) ploskajo. Hasanović se je osredotočil samo na pozicije parov dlani med aplavzom, jih ponovno uprizoril na črnem ozadju in jih razdelil na devet posameznih fotografij. Deveterica lebdečih ploskajočih rok, ki zgolj reprezentirajo izvajalce, ne govori le o režiranosti protokolarnih dogodkov, uprizorjenih za fotografije, ki sčasoma postanejo edini in nesporni dokaz o tem, da so se zares zgodili. Hkrati je tudi poizkus razmisleka o posledicah, ki ga je imel ta dogodek na stanje povojne Bosne in Hercegovine, pri čemer je bila vojna s strani svetovnih voditeljev zreducirana zgolj na boj za ozemlje.   

Če je v študiji aplavza Hasanović pod drobnogled postavil vizualno reprezentacijo zgodovinskega trenutka, je v seriji Black Chronicles (2014) refleksija usmerjena v trenutno družbeno stvarnost. Serija temelji na uporabi arhiva časopisnih fotografij. Avtor je v bosanskem dnevniku Oslobođenje šest mesecev sledil zgodbam o kriminalnih dejanjih in izrezoval fotografije, ki so spremljale objave. Zbral jih je okoli 200 in jih ponovno uporabil v enostavnih kolažih, z odtisnjenih datumom, kdaj so bile objavljene. S sopostavitvijo fotografij, ki prikazujejo generične in stereotipne podobe zamaskiranih kriminalcev, različnega orožja in aretacij težko oboroženih organov pregona, je izpostavil njihovo podobnost in repeticijo. Posamezne fotografije celo spominjajo na sekvence iz akcijskih filmov, kot npr. bližnji posnetki cevi pištole, ki meri v gledalca, ali dinamični posnetki aretacij. Na eni strani podobe stopnjujejo občutek akcije in vznemirljivosti, po drugi strani pa povečujejo občutek ogroženosti. S ponavljanjem bolj ali manj nasilnih in sugestivnih medijskih podob se izrisuje portret kulture strahu, ki se lahko vzdržuje zgolj z vzbujanjem in ohranjanjem občutka nenehno prežeče nevarnosti. Družba je nevarna in nasilna, posameznik je nenehno ogrožen, močna izvršna oblast pa nujna za zagotavljanje njegove varnosti. Prepričanje, da je odgovor na nasilje še več nasilja, pa je zagotovilo za ohranjanje statusa quo.

Družba je nevarna in nasilna, posameznik je nenehno ogrožen, močna izvršna oblast pa nujna za zagotavljanje njegove varnosti.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.