Chamblis Giobbi

Chambliss Giobbi: Portrait of Fisher Stevens 1, 2007.
V maratonski fotoseansi brez prestanka umetnik posname na tisoče posnetkov in portretiranca med fotografiranjem dobesedno sleče do golega.

Primarna izrazna medija v New Yorku živečega umetnika Chamblissa Giobbia sta skulptura in kolaž. Samouk, ki je od nekdaj izdeloval kolaže, se je k vizualni umetnosti usmeril po petnajstletni karieri skladatelja poznoromantične klasične glasbe, pri čemer je pojmovanje (minevanja) časa in sočasnosti pri razvoju glasbenih idej postalo integralni del njegovega umetniškega ustvarjanja. 

Portreti, združeni pod imenom Figure, so ročno narejeni, vsebinsko kompleksni in emocionalno nabiti surrealistični kolaži, ki se vseskozi gibljejo na meji med bizarnim, absurdnim, mestoma obscenim in humornim/smešnim. 

Proces ustvarjanja kolaža lahko traja tudi več mesecev in se začne s fotografiranjem. V maratonski fotoseansi brez prestanka umetnik posname na tisoče posnetkov in portretiranca med fotografiranjem dobesedno sleče do golega. Pri portretu ga zanimajo predvsem posameznikovi izrazi; intenzivna zgoščenost fotografiranja je pomembna zato, da se paleta različnih izrazov tudi manifestira. Iz posnetega materiala natisne tudi do 15.000 fotografij, iz katerih ročno (iz)trga posamezne detajle in jih kos za kosom, plast za plastjo lepi in sestavlja v novo celoto. Avtor jih imenuje slike, saj fotografski kolaž razume kot manj kompleksno formo, poleg tega pa je videz večplastne površine lepljenke podoben vidnim nanosom barve na slikarskem platnu. 

Umetnik portret običajno začne plastiti od znotraj navzven, iz središča gravitacije, kar slikam daje občutek spiralne forme, nenehnega gibanja in nedokončanosti. Njegovi modeli so karizmatični posebneži iz obrobja družbe, čudaki in ekstravagantneži. Pri tem ga zanima portretiranec kot oseba v vseh svojih vizualnih in emocionalnih pojavnostih, združenih v eni sami podobi. V tem je njegovo ustvarjanje sorodno kubističnemu upodabljanju forme/objekta v času (iz različnih zornih kotov hkrati). Gre za razgradnjo, dekonstrukcijo na posamezne dele in ponovno konstrukcijo, zlaganje že obstoječega v novo podobo. Čeprav je osnova kolažev fotografija, rezultat ni realistični portret, temveč metamorfoza raznoraznih detajlov in delov (telesa), izrazov in idej, kot si jih je zamislil umetnik.  

V maratonski fotoseansi brez prestanka umetnik posname na tisoče posnetkov in portretiranca med fotografiranjem dobesedno sleče do golega.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.