Bojan Mijatović

Bojan Mijatović: Dog Experiment, 2016. Courtesy of the author.
Za umetnika je značilen tudi pripis besed k vizualnemu materialu, s čimer v kompozicijo vključi naslov ali vrstni red gledanja fotografij.

Bojan Mijatović je multidisciplinarni umetnik mlajše generacije, ki trenutno študira na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po izobrazbi je fotograf in že v času njegovega študija na Visoki šoli za storitve je bilo mogoče zaznati prevladujoče likovne posege v kompozicijo, zato premik na področje slikarstva navsezadnje ni nenavaden.

Skupni imenovalec Mijatovićevih serij Kravji eksperiment (Cow Experiment) in Pasji eksperiment (Dog Experiment) je ločitev motiva od nekoherentnega ozadja s površnimi rezi. Mijatovićev opus močno zaznamuje ravno ta gesta izrezovanja, s čimer predrugači sporočilnost podobe, ki pa se v končanih delih izkaže kot manipulacija brez namena. Podobe živali v naslovu, krave in psa, avtor rešuje iz predpisanega ozadja in jim ponuja svobodo v novih kompozicijah. Ironični podton tega dejanja je dokončno ubesedil v naslovu serije Borec za svobodo (Freedom Fighter), kjer iz najdenih razglednic izrezuje podobe mačk, jih prestavi v novo okolje in ob koncu akcije zadovoljno poudari: “Sedaj so srečne!

Bojan Mijatović, Kravji eksperiment (Cow Experiment), 2014. Z dovoljenjem avtorja.
Bojan Mijatović, Kravji eksperiment (Cow Experiment), 2014. Z dovoljenjem avtorja.

Za umetnika je značilen tudi pripis besed k vizualnemu materialu, s čimer v kompozicijo vključi naslov ali vrstni red gledanja fotografij. V delu Konjska past (Horse Trap), kjer v fotografije ne posega ampak jih pusti v vlogi dokumenta, lahko v seriji petih fotografij v slogu animacije opazujemo majhno namizno inštalacijo, ki zvabi plišastega konja v past. Podobna je tudi nenaslovljena kompozicija štirih fotografij, ki prikazujejo ujetje psa.

Bojan Mijatović, Konjska past (Horse Trap), 2013. Z dovoljenjem avtorja.
Bojan Mijatović, Konjska past (Horse Trap), 2013. Z dovoljenjem avtorja.

Od kod ideja za takšne prizore? Mijatović pravi, da ga fotografija spominja na plenilca. V sodobnem okolju je postala tako vseprisotna, da njene eksistence pravzaprav sploh več ne opazimo. Ali bolje rečeno, o njej ne razmišljamo. In prav to fotografiji omogoča kamuflažo v realnost samo. Njegovi analitični poskusi razumevanja bistva medija se fotografije lotijo fizično in banalno, s preprosto simboliko in namerno površnostjo. Iskanje smisla v donkihotski maniri zaključi v nesmislu, in ko s prstom pokaže nanj, smislu pravzaprav omogoči, da se izmakne.

Za umetnika je značilen tudi pripis besed k vizualnemu materialu, s čimer v kompozicijo vključi naslov ali vrstni red gledanja fotografij.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.