Bojan Mijatović

Bojan Mijatović: Dog Experiment, 2016. Courtesy of the author.
Za umetnika je značilen tudi pripis besed k vizualnemu materialu, s čimer v kompozicijo vključi naslov ali vrstni red gledanja fotografij.

Bojan Mijatović je multidisciplinarni umetnik mlajše generacije, ki trenutno študira na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po izobrazbi je fotograf in že v času njegovega študija na Visoki šoli za storitve je bilo mogoče zaznati prevladujoče likovne posege v kompozicijo, zato premik na področje slikarstva navsezadnje ni nenavaden.

Skupni imenovalec Mijatovićevih serij Kravji eksperiment (Cow Experiment) in Pasji eksperiment (Dog Experiment) je ločitev motiva od nekoherentnega ozadja s površnimi rezi. Mijatovićev opus močno zaznamuje ravno ta gesta izrezovanja, s čimer predrugači sporočilnost podobe, ki pa se v končanih delih izkaže kot manipulacija brez namena. Podobe živali v naslovu, krave in psa, avtor rešuje iz predpisanega ozadja in jim ponuja svobodo v novih kompozicijah. Ironični podton tega dejanja je dokončno ubesedil v naslovu serije Borec za svobodo (Freedom Fighter), kjer iz najdenih razglednic izrezuje podobe mačk, jih prestavi v novo okolje in ob koncu akcije zadovoljno poudari: “Sedaj so srečne!

Bojan Mijatović, Kravji eksperiment (Cow Experiment), 2014. Z dovoljenjem avtorja.
Bojan Mijatović, Kravji eksperiment (Cow Experiment), 2014. Z dovoljenjem avtorja.

Za umetnika je značilen tudi pripis besed k vizualnemu materialu, s čimer v kompozicijo vključi naslov ali vrstni red gledanja fotografij. V delu Konjska past (Horse Trap), kjer v fotografije ne posega ampak jih pusti v vlogi dokumenta, lahko v seriji petih fotografij v slogu animacije opazujemo majhno namizno inštalacijo, ki zvabi plišastega konja v past. Podobna je tudi nenaslovljena kompozicija štirih fotografij, ki prikazujejo ujetje psa.

Bojan Mijatović, Konjska past (Horse Trap), 2013. Z dovoljenjem avtorja.
Bojan Mijatović, Konjska past (Horse Trap), 2013. Z dovoljenjem avtorja.

Od kod ideja za takšne prizore? Mijatović pravi, da ga fotografija spominja na plenilca. V sodobnem okolju je postala tako vseprisotna, da njene eksistence pravzaprav sploh več ne opazimo. Ali bolje rečeno, o njej ne razmišljamo. In prav to fotografiji omogoča kamuflažo v realnost samo. Njegovi analitični poskusi razumevanja bistva medija se fotografije lotijo fizično in banalno, s preprosto simboliko in namerno površnostjo. Iskanje smisla v donkihotski maniri zaključi v nesmislu, in ko s prstom pokaže nanj, smislu pravzaprav omogoči, da se izmakne.

Za umetnika je značilen tudi pripis besed k vizualnemu materialu, s čimer v kompozicijo vključi naslov ali vrstni red gledanja fotografij.

Sorodne objave

The Angry Bat, 2015
46 strani
ISBN 978-961-93414-3-8

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte
novice

Proposals deadline: July 27, 2020 (extended to August 10!). Contributions deadline: September 21, 2020 (extended to October 5, 2020!)

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.