Aleksandrija Ajduković

Aleksandrija Ajduković

Aleksandrija Ajduković: Glossy Cows, 2002–2004. Courtesy of the author.
Tovrstna prehode med človeškim in živalskim umetnica vidi kot potencialno subverzivne v tem, da zmotijo običajen ali logičen red stvari in tako osvobodijo zoomorfno in instinktivno.

Aleksandrija Ajduković je sodobna umetnica, ki deluje na področjih fotografije, videa in filma. Umetniško kariero je začela s študijem na Akademiji za umetnost v Beogradu. Leta 2018 je na oddelku za teorijo dramskih umetnosti, kulture in medijev Fakultete dramskih umetnosti v Beogradu zaključila doktorski študij, v katerem je raziskovala tisk živalskih vzorcev. 

Pri raziskovanju omenjene tematike je prebrskala medijski prostor držav bivše Jugoslavije zadnjih 40 let in iskala različne primere uporabe živalskih vzorcev v popularni in množični kulturi. Znotraj te kulture je naletela na množičen pojav fantazijskih bitij, ki s prevzemanjem živalskih oblik ustvarijo identiteto podobno kiborgovi. Tovrstna prehode med človeškim in živalskim umetnica vidi kot potencialno subverzivne v tem, da zmotijo običajen ali logičen red stvari in tako osvobodijo zoomorfno in instinktivno.

V praksi in na terenu glede na tematiko eksperimentira kot vizualna antropologinja, ki s hitro produkcijo in estetiko snepšotov raziskuje fenomene mode, pop kulture in življenjskega sloga v urbanih jedrih kjer se pojavljajo kot simptomi sodobnega življenja. Njena umetniška dela so tako duhovite refleksije, ki obvisijo v zraku brez končnega sporočila in pustijo gledalcu možnost lastnega zaključka oziroma interpretacije. 

V seriji Blesteče krave (Sjajne krave) se je v nasprotju z običajnimi urbanimi lovi za nenavadnim in simptomatičnim podala v ruralno okolje in organizirala tečaj uporabe fotografskih odbojnikov. Njeni učenci so bili lokalni pastirji, portretiranke pa njihove kravje varovanke. Umetnica je sestavila nenavadno filmsko ekipo, katere namen je bil ravno to, da se dokumentira v lastni antropomorfnosti, ki obenem karikira običajen red odnosov.

Serija Tigrice je nastajala dlje časa, ko je na beograjskih ulicah fotografirala naključne mimoidoče ženske, ki so na sebi nosile oblačilo s tigrastim vzorcem. Pri razlagi svojega početja se je avtorica sklicevala na sceno iz filma Nežna koža francoskega režiserja Françoisa Truffauta. Glavni protagonist z ljubimko sedi v restavraciji, ko gre mimo njiju gospa, oblečena v tigrast vzorec. V prostoru kmalu zatem opazita še eno žensko v tigrasti obleki. Ljubimka se skloni k ljubimcu in mu prišepne: “To so ženske, ki ljubijo ljubezen.”

Tovrstna prehode med človeškim in živalskim umetnica vidi kot potencialno subverzivne v tem, da zmotijo običajen ali logičen red stvari in tako osvobodijo zoomorfno in instinktivno.

Sorodne objave

Ceiba, 2016
96 strani
90 fotografij
ISBN 978-1-941781-02-9

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte
novice

Proposals deadline: July 27, 2020 (extended to August 10!). Contributions deadline: September 21, 2020 (extended to October 5, 2020!)

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.