Za tiste, ki ne govorijo

Za tiste, ki ne govorijo

Dara McGrath, Kamnolom Beaumont, iz serije Za tiste, ki ne govorijo.

Najnovejše delo Dara McGratha se osredotoča na irsko vojno za neodvisnost kot eno ključnih točk irske zgodovine. Med letoma 1919 in 1921 je v boju za neodvisno Republiko Irsko življenje izgubilo približno 1400 ljudi. Najbolj krvave bitke so se odvijale v mestu in okrožju Cork. Zaradi konflikta v Corku je preminilo 528 ljudi, med njimi so bili civilisti, irski prostovoljci (ki so leta 1920 postali znani kot Irska republikanska armada (IRA) oziroma Óglaigh Na hÉireann) in britanska vojska.

V številu mrtvih v mestu in okrožju je zajetih tudi 63 domnevnih in znanih obveščevalcev, ki so bili usmrčeni. Nekaterih trupel niso nikoli našli. Poleg prepoznavnih spomenikov in velikih obeležij je v tej pokrajini še veliko krajev, na katerih so posamezniki izgubili življenje. Dandanes se nevede sprehajamo mimo neoznačenih prizorišč tragedij iz tistega časa.

Fotografije izpostavljajo te prostore kot prizorišča spomina na izgubljena življenja. Tako lahko na fotografijah in v spremnih besedilih prvič vidimo ljudi in prostore, v katerih so preminuli med bojem v irski vojni za neodvisnost. Priznanja lokacij in okoliščin vseh smrti, ki so izredno vplivale na njihove skupnosti, so še danes močno odmevna.

Mesto Cork z okolico.
Mesto Cork z okolico.

Dara McGrath, Watercourse Rd.
Dara McGrath, Watercourse Rd.

Watercourse Rd.
Prostovoljec William Mulcahy

Prostovoljec Denis Christopher Morrissey

Mulcahy (star 22 let) in Morrissey (star 17 let) sta umrla, ko je v petek, 26. novembra 1920, eksplodirala bomba, ki sta jo sestavljala v mansardi hiše na Watercourse Roadu 1 v okrožju Blackpool.

Tri dni pred dogodkom je na tem naslovu, sicer v posesti rakvarja Daniela O’Learyja, že eksplodirala ena bomba.

Morrissey je umrl ob prihodu v Severno bolnišnico, Mulcahy pa pol ure po sprejemu. Tretji udeleženec, Daniel Kelleher iz Killeensa, pomočnik v O’Learyjevi delavnici, je bil poškodovan. Iz prostora je odšel, da bi kupil cigarete; bomba je eksplodirala, ravno ko se je vračal proti podstrešju, kjer sta delala Mulcahy in Morrissey.

Mulcahy je pripadal četi E prvega bataljona iz prve brigade Corka. Pokopali so ga v republikanskem delu pokopališča St. Finbarr v Corku, Morrisseyja prav tako. Morrissey je bil najstarejši od treh sinov Johna Morrisseyja, delavca v predilnici volne Blarney, in njegove žene Ellen.

Dara McGrath, Princes St.
Dara McGrath, Princes St.

Princes St.
Prostovoljec Patrick O’Donoghue, Irska republikanska armada
Prostovoljec Patrick Trahey, Irska republikanska armada
Prostovoljec James Mehigan, Irska republikanska armada

Triindvajsetega novembra 1920 ob 9. uri zvečer je v Corku na Princes Streetu odjeknila eksplozija, ki je poškodovala približno 16 ljudi. V eksploziji so bili ubiti trije prostovoljci: Patrick O’Donoghue (star 31 let), James Mehigan (star 28 let) in Patrick Trahey (star 30 let). Poškodovance so odpeljali v Severno in Južno bolnišnico.

Po pričevanju prostovoljca Michaela V. O’Donoghueja: »Eden od njih je imel pri sebi udarno granato in jo je v nesreči, ki ne bo nikoli pojasnjena, na pločniku očitno izpustil in povzročil strahotno tragedijo.« IRA je o dogodku strogo molčala.

Patrick O’Donoghue je bil po stroki polirec, sicer pa član drugega bataljona prve brigade Corka. Preživeli sta ga žena Mary in njuna hči.

Patrick Trahey je bil najstarejši od treh otrok delavca Eugena Traheyja. Zaposlen je bil kot pomočnik trgovca in član drugega bataljona prve brigade Corka.

James Mehigan je bil eden od štirih potomcev vrtnarja Michaela Mehigana in njegove žene Mary, ki sta prebivala na Friar Walku. Tako kot oče je tudi James tedaj delal kot vrtnar. Tudi on je pripadal drugemu bataljonu prve brigade Corka.

Vse tri so pokopali 26. novembra v republikanskem delu pokopališča St. Finbarr.

Dara McGrath, Močvirje Carroll.
Dara McGrath, Močvirje Carroll.

Močvirje Carroll
Civilist James Blemens
Civilist Frederick Blemens

Devetindvajsetega novembra 1920 so oboroženi moški iz prebivališča na Blackrock Roadu v Corku ugrabili Jamesa Blemensa (starega 55 let). Njegov sin Frederick (star 30 let) je bil »istega jutra prijavljen kot pogrešan«. Oba so 2. decembra po sojenju, na katerem sta bila spoznana za kriva vohunstva, usmrtili člani prve brigade IRE iz Corka. Prostovoljci IRE so o njunem vohunjenju pridobili informacije iz pisem, pridobljenih iz napadov na pismonoše, s katerimi so zasegli dopisovanja. Po besedah Michaela Murphyja, vodje prostovoljcev, v intervjuju z Erniejem O’Malleyjem, naj bi on in drugi pripadniki IRE iz notranjega dvorišča prisluškovali sestankom v Blemensovi hiši. IRA je bila prepričana, da sta Blemens in sin Frederick med najaktivnejšimi člani probritanske skupine, mnogokrat poimenovane Anti-Sinn Féin Society.

Po pričevanju prostovoljca Murphyja: »Trupla smo pokopali v močvirju Carroll, vsak vohun v Corku je bil pokopan tako, da ni nihče nič več izvedel o njem. Vsi so samo izginili.«

Na območju močvirja Carroll, znanega tudi kot Tramore, je danes središče za predelavo odpadkov.

Britanci so prevzeli odgovornost za oba člana družine in preživelim ponudili 3000 funtov odškodnine.

James Blemens je bil hortikulturni inštruktor Kmetijskega in tehničnega komiteja v okrožju Cork. Oba s sinom sta bila anglikanske veroizpovedi.

Dara McGrath, Kamnolom Beaumont.
Dara McGrath, Kamnolom Beaumont.

Kamnolom Beaumont 
Civilist Joseph Cotter

Joseph Cotter je bil uslužbenec v Vojašnici Victoria. Njegovo truplo so odkrili 15. oktobra 1920 v zapuščenem kamnolomu med cestama Ballinlough in Boreenmanna v vzhodnem predmestju Corka. Nazadnje so ga videli 13. oktobra; našli so ga z ranami po obrazu, glavi in vratu.

Po začetku policijske ure 13. oktobra je vojak streljal v tamkajšnje prebivalce, zaradi česar bi Cotter lahko bežal v bližino kamnoloma in se izognil patrulji. Dokazi kažejo na smrt zaradi nesreče.

Dara McGrath, Cattle Market St.
Dara McGrath, Cattle Market St.

Cattle Market St.
Civilist John Lucey

Enajstega junija 1921 ob približno 22:15 je v bližini Cattle Market Streeta (na Glen Ryan Roadu) britanska vojska ustrelila in smrtno ranila Johna Luceyja (starega 31 let). Luceyja so s hudo poškodovanim prsnim košem in hrbtom prepeljali v Severno bolnišnico, a je bil ob sprejemu mrtev.

Lucey je v službi vgrajeval motorje. Živel je s sorodniki na North Main Streetu v mestnem središču Corka; z Andrewom O’Connellom (zaposlenem v mestnem svetu Corka), ženo Bridget in njuno hčerko Mary.

Dara McGrath, Sunday’s Well.
Dara McGrath, Sunday’s Well.

Sunday’s Well
Civilist oče James O’Callaghan 

Očeta Jamesa O’Callaghana (starega 38 let), ki je služboval v Severni katedrali, je ponoči 15. maja 1921 na vznožju stopnišča v prvem nadstropju hiše na Upper Janemountu v predelu Sunday’s Well v Corku s strelom usmrtila skupina Black and Tans (Dúchrónaigh).

O’Callaghan je bil podnajemnik v hiši Liama De Róiste (rojstno ime William Roche; mestni svetnik stranke Sinn Féin), ki je bil zaradi bojazni, da je na britanski listi za usmrtitev, prav tako na begu pred oblastmi. Irska kraljeva policija (Royal Irish Constabulary – Constáblacht Ríoga na hÉireann) je v preteklosti v hiši že izvedla racijo, v kateri so se seznanili z O’Callaghanom; vedeli so, da tam prebiva kot gost.

O’Callaghan se je rodil v Enniskeanu in se izobraževal v Maynoothu. Ker je tekoče govoril irsko galščino, je zadnja leta poučeval kot profesor na irskem kolidžu Ballingeary. Pokopan je na cerkvenem dvorišču v Clogheenu.

Dara McGrath, Tuckey St.
Dara McGrath, Tuckey St.

Tuckey St.
Civilistka Sarah Medalie

Sarah Medalie (stara 53 let) je umrla zaradi srčnega napada 10. decembra 1920, ko jo je med policijsko uro iznenada prebudilo mrzlično divjanje s svetilkami opremljene preiskovalne skupine britanskih vojakov. Vojaki so vdrli na posestvo v lasti Medaliejeve in njenega moža Davida, lastnika trgovine na Tuckey Streetu v Corku. Med iskanjem članov IRE je enota razdejala trgovino. Medalie je umrla skoraj nemudoma. Preživeli so jo mož, štirje otroci in trije vnuki.

Dara McGrath, Kamnolom Ellis.
Dara McGrath, Kamnolom Ellis.

Kamnolom Ellis
Vojak Henry Alfred Morris, britanska vojska
Desetnik Harold Daker
, britanska vojska
Inženirec Albert George Camm, britanska vojska
Inženirec Albert Edward Powell, britanska vojska

Ob osmih zvečer na nedeljsko noč 10. julija 1921 je patrulja sedmih prostovoljcev zajela štiri dolžnosti proste neoborožene vojake: vojaka Henryja Morrisa (starega 21 let) in desetnika Harolda Dakerja (starega 28 let) iz južnega staffordshirskega polka ter dva inženirca (stara 20 let), Alberta Camma in Alberta Powella. Zajeli so jih v mestu, kamor so se odpravili s prepustnico za izhod. Prostovoljci so preiskovali območje ob Western Roadu v bližini mostu Donovan, da bi našli domnevnega civilnega obveščevalca.

Po usmrtitvi na severni strani jezera Lough so njihova trupla odvrgli na južni strani kamnoloma Ellis. Vsi štirje so imeli prevezane oči in so bili ustreljeni do smrti. Bili so neoboroženi. 

Edini ohranjeni opis usmrtitve je zapisan v uradnem poročilu prostovoljske udeležbe, ki je bilo poslano na poveljstvo IRE. Zapisano je preprosto: »Zajeli smo štiri vojake, po preiskavi orožja nismo našli. Odvedli smo jih na bližnje polje, kjer so bili pred deveto uro zvečer usmrčeni.«

Namigovalo se je, da naj bi uboj teh vojakov služil kot osebni povračilni ukrep za umor prostovoljca Denisa Spriggsa, umorjenega 8. julija, dva dneva pred dogodkom. 

Vojak Henry Morris je izviral iz Walsalla in je med prvo svetovno vojno služil v vzhodnemu kentskemu polku. Pokopan je v rodnem kraju, na pokopališču Ryecroft.

Desetnik Harold Daker se je rodil očetu Williamu in materi Mary Daker. Pokopan je na dvorišču cerkve St. Anne v Chasetownu, v Walsallu.

Inženirec Albert Camm je prihajal s Holland Streeta v Nottinghamu. Pokopan je v Southwarku, na pokopališču All Saints Nunhead.

Prevedla Nataša Ilec Kralj.

Poleg prepoznavnih spomenikov in velikih obeležij je v tej pokrajini še veliko krajev, na katerih so posamezniki izgubili življenje.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Koža, 19. januar – 1. marec 2022
Mednarodna fotografska razstava
Cankarjev dom, prvo preddverje

otvoritev: 19.1.2022 ob 19:00

avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka 26. 10. 2020 na:
elektronski naslov: info@membrana.org
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.