Vrednost fotografije

Participacija / Alternativa

Na dvodnevnem dogodku Vrednost fotografije, ki bo potekal 30. in 31. avgusta 2016, ob 18. uri, bomo z gosti spregovorili o neki drugi in drugačni, pogosto spregledani moči fotografije, odmaknjeni stran od okvirov klasičnih novinarskih, dokumentarnih pristopov in se dotaknili foto-terapije, participativne fotografije, alternativnih produkcij, alternativnih prostorov predstavljanja in vpetosti fotografije v družbeni boj.

Področji dokumentarne in novinarske fotografije sta pogosto v ospredju, ko je treba premisliti moč fotografije. Ob tem se hitro pozabi na mnoštvo njenih drugih prav tako pomembnih in močnih družbenih vlog. Pozablja se na fotografijo neposredno angažirano v družbene boje, na njeno vpetost v majhne skupnostne prakse, na moč fotografije, ki izhaja iz nekanoniziranih načinov reprezentacije, na njene vsakodnevne rabe in, nenazadnje, tudi na moč fotografije, uporabljene na participativen način. Na dvodnevnem dogodku Vrednost fotografije bomo z gosti spregovorili o neki drugi in drugačni, pogosto spregledani moči fotografije, odmaknjeni stran od okvirov klasičnih novinarskih, dokumentarnih pristopov in se dotaknili foto-terapije, participativne fotografije, alternativnih produkcij, alternativnih prostorov predstavljanja in vpetosti fotografije v družbeni boj. Preverili in prevetrili bomo različne možnosti dokumentarne reprezentacije, njihov vpliv na spremembe (tako tiste, ki naj bi bile mediju inherentne, kot tiste družbene) in seveda – predstavili tudi sveže in mejne pristope, predloge, osnutke in nastavke za naprej. V okviru dogodka bo na ogled tudi pester izbor zinov in fotoknjig s področja dokumentarizma.

Dogodek poteka ob razstavi Geneza Sebastiãa Salgada, v svetu prepoznavnega predvsem zaradi njegove več kot štiridesetletne kariere fotoreporterja in dokumentarnega fotografa, ki med drugim spodbuja preizpraševanja o pomenu, moči in vlogi medija dokumentarne fotografije.

Alternativa

torek, 30.8.2016 ob 18. uri
gostje: Bojan Salaj (fotograf), Matjaž Rušt (fotograf) in Andrej Šprah (filmski teoretik)

  • 18.00: pogovor z Andrejem Šprahom in predstavitev posebne številke revije Fotografija: John Tagg – Izbrani spisi (vodi Jan Babnik)
  • 19.00: pogovor z gosti (vodi Iza Pevec)
Participacija

sreda, 31.8.2016 ob 18. uri
gostje: Romana Zajec (zavod Apis), Matej Peljhan (fotograf, zavod Fototerapija), Bojan Brecelj (fotograf) in Robi Kroflič (teoretik vzgoje, Filozofska fakulteta)

  • 18.00: predstavitev projektov
  • 19.00: pogovor z gosti (vodi Sara Erjavec Tekavec)

Muzej in galerije mesta Ljubljane v sodelovanju z zavodom Membrana
Fotoknjige in zine prispevajo:
The Angry Bat in Galerija Fotografija
Zahvale: Maruša Bertoncelj

pogovori in predstavitve projektov
Mestni muzej, Ljubljana, Gosposka 15 (projekcijska dvorana), 30. in 31. avgust 2016, ob 18. uri.

Similar

Počasi se pred nami izrisuje Monsanto, večglava pošast.
V diplomski seriji Nedoločljivi (2014), v kateri predstavlja radikalno očiščenje družbenih konvencij, se avtorica osredotoči zgolj na snovni del človeškega bitja, corpus nudus.
Po pravici povedano sem sramežljiv in ljudje so me strašili. Živali pa so se samo podelale na čevlje.
V oči me je zbodlo, da je bilo med fotografijami precej fotk otrok in cest ali železniških tirov, ki gredo v perspektivo do obzorja.
Vizualnost gospodarja ne temelji samo na želji po tem, da ga priznajo gledalci, temveč, protislovno, po tem, da ga slednji prepoznavajo in mu zagotavljajo fotografski prostor na posnetku.
Sibi, ki pogosto uporablja termin »meja«, je fasciniran nad običajnimi mesti in manjšinsko umetnostjo.
Simboli protesta ter njihovi Google iskalni zadetki.
Fotografija je bila tradicionalno simbioza med človekom in aparatom. Sedaj pa je prav tako simbioza med ne-človekom in aparatom.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte