Vrednost fotografije

Participacija / Alternativa

Na dvodnevnem dogodku Vrednost fotografije, ki bo potekal 30. in 31. avgusta 2016, ob 18. uri, bomo z gosti spregovorili o neki drugi in drugačni, pogosto spregledani moči fotografije, odmaknjeni stran od okvirov klasičnih novinarskih, dokumentarnih pristopov in se dotaknili foto-terapije, participativne fotografije, alternativnih produkcij, alternativnih prostorov predstavljanja in vpetosti fotografije v družbeni boj.

Vrednost fotografije

Participacija / Alternativa

pogovori in predstavitve projektov: Mestni muzej, Ljubljana, Gosposka 15 (projekcijska dvorana), 30. in 31. avgust 2016, ob 18. uri.

Področji dokumentarne in novinarske fotografije sta pogosto v ospredju, ko je treba premisliti moč fotografije. Ob tem se hitro pozabi na mnoštvo njenih drugih prav tako pomembnih in močnih družbenih vlog. Pozablja se na fotografijo neposredno angažirano v družbene boje, na njeno vpetost v majhne skupnostne prakse, na moč fotografije, ki izhaja iz nekanoniziranih načinov reprezentacije, na njene vsakodnevne rabe in, nenazadnje, tudi na moč fotografije, uporabljene na participativen način. Na dvodnevnem dogodku Vrednost fotografije bomo z gosti spregovorili o neki drugi in drugačni, pogosto spregledani moči fotografije, odmaknjeni stran od okvirov klasičnih novinarskih, dokumentarnih pristopov in se dotaknili foto-terapije, participativne fotografije, alternativnih produkcij, alternativnih prostorov predstavljanja in vpetosti fotografije v družbeni boj. Preverili in prevetrili bomo različne možnosti dokumentarne reprezentacije, njihov vpliv na spremembe (tako tiste, ki naj bi bile mediju inherentne, kot tiste družbene) in seveda – predstavili tudi sveže in mejne pristope, predloge, osnutke in nastavke za naprej. V okviru dogodka bo na ogled tudi pester izbor zinov in fotoknjig s področja dokumentarizma.

Dogodek poteka ob razstavi Geneza Sebastiãa Salgada, v svetu prepoznavnega predvsem zaradi njegove več kot štiridesetletne kariere fotoreporterja in dokumentarnega fotografa, ki med drugim spodbuja preizpraševanja o pomenu, moči in vlogi medija dokumentarne fotografije.

Alternativa

torek, 30.8.2016 ob 18. uri
gostje: Bojan Salaj (fotograf), Matjaž Rušt (fotograf) in Andrej Šprah (filmski teoretik)

  • 18.00: pogovor z Andrejem Šprahom in predstavitev posebne številke revije Fotografija: John Tagg – Izbrani spisi (vodi Jan Babnik)
  • 19.00: pogovor z gosti (vodi Iza Pevec)
Participacija

sreda, 31.8.2016 ob 18. uri
gostje: Romana Zajec (zavod Apis), Matej Peljhan (fotograf, zavod Fototerapija), Bojan Brecelj (fotograf) in Robi Kroflič (teoretik vzgoje, Filozofska fakulteta)

  • 18.00: predstavitev projektov
  • 19.00: pogovor z gosti (vodi Sara Erjavec Tekavec)

Muzej in galerije mesta Ljubljane v sodelovanju z zavodom Membrana
Fotoknjige in zine prispevajo:
The Angry Bat in Galerija Fotografija
Zahvale: Maruša Bertoncelj

pogovori in predstavitve projektov: Mestni muzej, Ljubljana, Gosposka 15 (projekcijska dvorana), 30. in 31. avgust 2016, ob 18. uri.

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke

Pozdravljeni! Pred kratkim smo posodobili spletno stran. Če se vsebina ne prikazuje pravilno, vas prosimo da izbrišete predpomnilnik brskalnika! (INFO?)

novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 07. maj 2018. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 30. avgust 2018. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 10. junij 2017. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 15. september 2017. Osnutke pošljite neposredno na editors@membrana.org.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.