Pisati fotografijo 2017/18

Prijave odprte

Namen šole je spodbujanje poglobljenega razmisleka o fotografiji in krepitev veščin kritiškega in kritičnega pisanja o fotografiji. V okviru šole organiziramo predavanja na temo fotografske kritike, zgodovine fotografije, sodobne fotografije, fotografije v sodobnih umetniških praksah, fotografskih tehnik in njihovega družbenega pomena, novinarskih žanrov idr.

VABLJENI, DA SE UDELEŽITE ŠOLE FOTOGRAFSKE KRITIKE – PISATI FOTOGRAFIJO 2017/18, v organizaciji zavoda Membrana, ki bo potekala od februarja 2018 do junija 2018 v Galeriji Fotografija v Ljubljani.

Namen šole je spodbujanje poglobljenega razmisleka o fotografiji in krepitev veščin kritiškega in kritičnega pisanja o fotografiji. V okviru šole organiziramo predavanja na temo fotografske kritike, zgodovine fotografije, sodobne fotografije, fotografije v sodobnih umetniških praksah, fotografskih tehnik in njihovega družbenega pomena, novinarskih žanrov idr. Program je primeren za vse, ki bi radi v prihodnje delovali kot pisci, kritiki in teoretiki na področju fotografije, seveda tudi za tiste, ki si želijo izpopolniti svoje znanje s področja sodobne fotografije ter zgodovine in teorije fotografije. Šola spodbuja udeležbo študentov s področja družboslovja in humanistike, npr. filozofije, sociologije, umetnostne zgodovine, sodobnih vizualnih umetnosti, množičnih medijev, kulturologije, komunikologije ipd.

Šola Fotografske kritike je razdeljena na delavnice (preko predstavitve in razlage primerov dobrih in slabih praks kritike fotografije in preko mentorstva pisanja kritik razstav, knjig in dogodkov se bodo udeleženci pripravljali za oddajo in zagovor zaključne naloge Šole fotografske kritike), predavanja (predavanja so s področja umetnostne zgodovine fotografije, fotografije in množičnih medijiev, fotografije in sodobne umetnosti, novinarskih žanrov in prispevkov, fotografske teorije in sodobne fotografije) in gostujoča predavanja kuratorjev, kritikov, fotografov, teoretikov … V okviru šole organiziramo tudi vodene oglede razstav in dogodkov povezanih s fotografijo.

Predavanja in delavnice 2017/18

Predavatelji:

  • Sarival Sosič (dve predavanji po dve do tri ure)
  • Emina Djukić (dve predavanji po dve do tri ure)
  • Ilija T Tomanić (dve predavanji po dve do tri ure)
  • tri gostujoča predavanja (tri predavanja po dve do tri ure)

Delavnice (osem delavnic po dve do tri ure):Preko predstavitve in razlage primerov dobrih in slabih praks kritike fotografije in preko mentorstva pisanja kritik razstav, knjig in dogodkov se bodo udeleženci pripravljali za oddajo in zagovor zaključne naloge Šole kritike fotografije. Udeleženci bodo prejeli vsa potrebna navodila za uspešen zaključek šole, seznam literature in po dogovoru tudi skripto s temeljnimi teksti s področja fotografske teorije in kritike. Zaključno nalogo udeleženci pišejo pod mentrostvom vodje delavnic.

Delavnice vodi Jan Babnik, urednik revije Fotografija / Membrana.

Predviden urnik in prijave

Od  februarja 2018 do junija 2018 , ob ponedeljkih med 17. in 20. uro v Galeriji Fotografija, Levstikov trg 7, Ljubljana. Izjemoma so možni tudi drugi termini ob predhodnem obvestilu udeležencev.

Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana. Ob prijavi pošljite kratek CV, osebne podatke in kontaktno tel. številko. Število mest za udeležbo Šole fotografske kritike je omejeno. V primeru prevelikega števila prijav bo opravljen izbor na podlagi sprejetih CV-jev in razgovora s prijavljenci. Navedeni podatki so informativne narave, pridržujemo si pravico do spremembe programa. Dodatne informacije so na voljo preko elektronske pošte in preko telefona 031 777 959.

Kotizacija: Študentje 270 EUR, posamezniki 320 EUR, pravne osebe 370 EUR.

Rok za prijavo je do (vključno) ponedeljka 15.1. 2018.
Rok za prijavo podaljšan do (vključno) srede 24.1. 2018.

Izobraževalni program zavoda Membrana podpira Galerija Fotografija, Levstikov trg 7, Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Similar

Če bi lahko umetniško ustvarjanje razumeli kot astralno potovanje v vesolje, sta me študija načrtovanja in arhitekture naučila, kako se vrniti nazaj na Zemljo.
Čim pa krmilo prevzame moda, vsak tak pomen zbledi na račun dekorativne vrednosti. Takim trendom so podvržene tudi oborožene sile.
Vsem naravnim in umetniškim objektom, kar si jih lahko zamislimo, se bo za nas kmalu odluščila površina. Ljudje bomo polovili vse nenavadne, čudovite in veličastne objekte, tako kot v Južni Ameriki lovijo govedo samo zaradi kož, trupla pa pustijo, kot da bi bila brez vrednosti.
Izbor fotoknjig v Sloveniji delujočih avtorjev.
Projekt tvori stereoskopska fotografska serija, ki je nastala na samem razstavnem prostoru in vključuje delavce, ki so pomagali postaviti razstavo.
Tehnologija omogoča ustvarjanje dokazov, s čimer se širi zavedanje o okoliščinah, na katerih temeljijo družbeni konstrukti.
Všeč mi je ta izziv, da stvari izpilim vse do nečesa, kar je enostavno in lepo. Če to deluje, plasti pomena segajo vse globlje in globlje, in v njem lahko uživaš na vseh teh ravneh.
Serija barvnih dokumentarnih fotografij ima vsebinsko paradoksalno noto.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte