Razumeti fotografijo

Naloga alternativne fotografije je vtkati fotografijo v družbeni in politični spomin, namesto da jo uporablja kot nadomestek, ki spodbuja usihanje vsakega takega spomina.

Mehka vezava; 207 strani; leto izida: 2018
ISBN: 9789619406250

o knjigi

Knjiga Razumeti fotografijo je zbirka esejev o fotografiji iz obširnega in pronicljivega opusa pisatelja in kritika Johna Bergerja. Pomembni uvidi v naravo fotografije in izrazita avtorska oblika zapisa sta samo dve najočitnejši odliki knjige. Urednik knjige Geoff Dyer je izbral dvajset najpomembnejših Bergerjevih esejev o fotografiji nastalih med leti 1968 in 2005. Izbor se pne vse od teoretskih zapisov k razstavam do eksperimentalnih teoretskih besedil in vključuje Bergerjeve daljše in v mnogočem že klasične teoretske eseje (kot je npr. esej »Rabe fotografije«), krajše zapise ter tudi intervjuje z njim. V esejih se Berger s pisateljsko žilico in kritiško pronicljivim teoretskim očesom loteva del klasičnih fotografov kot so Paul Strand, W. Eugene Smith, André Kertész in Henri Cartier-Bresson ter tudi sodobnih fotografov kot sta npr. Marc Trivier in Ahlam Shibli. Poleg fotografije v polju umetnosti se Berger v esejih ukvarja s politiko reprezentacije in z vlogo fotografije v sodobni družbi. Knjigo dobro dopolnjuje spremna beseda Geoffa Dyerja, čigar knjiga The Ongoing Moment se že primerja in uvršča med »nove« klasične tekste o fotografiji.

avtor

John Berger je pisatelj, pesnik, scenarist in kritik. Poznan je predvsem po prodorni in izrazito pomembni televizijski seriji Načini gledanja – seriji o vizualni umetnosti na podlagi katere je izdal knjigo z istoimenskim naslovom. Pri nas je izšla v založbi Emanat leta 2008. John Berger se je uveljavil kot družbenokritični mislec (njegovo delo se naslanja na dela Walterja Benjamina)  na področju vizualne umetnosti, sociologije in fotografije. S fotografom Jean Mohrom je izdal knjigo Another Way of Telling, pronicljivo kombinacijo fotografske teorije in dokumentarizma; v mnogočem nadgradnjo slovitega dela Walkerja Evansa in Jamesa Ageeja Let Us Now Praise Famous Men. John Berger je za svoje delo je med drugimi prejel nagrade Booker, Petrarca in Golden PEN.

impressum

John Berger: Razumeti fotografijo
Avtorske pravice © 2013, John Berger
Avtorske pravice izbora, uvoda in opomb © 2013, Geoff Dyer
Vse pravice pridržane
Naslov izvirnika:
Understanding a Photograph
Prevedel Domen Kavčič
CIP – Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana
77
BERGER, John, 1926-
Razumeti fotografijo / John Berger ; [prevedel Domen Kavčič ; izbor je uredil in spremno
besedo napisal Geoff Dyer]. – 1. izd. – Ljubljana : Membrana : Društvo za širjenje filmske kulture
Kino!, 2018. – (Zbirka Kamera ; 04)
Prevod dela: Understanding a photograph
ISBN 978-961-94062-5-0 (Membrana)
298080256

Za boljšo kvaliteto klikni na fotografijo.

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte
novice

Proposals deadline: July 27, 2020 (extended to August 10!). Contributions deadline: September 21, 2020 (extended to October 5, 2020!)

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.