Izbrani spisi o fotografiji

In fotografija? V katerem diskurzivnem prostoru deluje ona?

Broširana vezava; 80 strani; leto izida: 2016
ISBN: 978-961-94062-2-9

o knjigi

Ameriška umetnostna kritičarka in teoretičarka Rosalind E. Krauss je s svojim delom izjemno vplivala na zgodovino umetnostne kritike in teorije ter tudi fotografske teorije. Vrsto let je bila avtorica in urednica revije Artforum, ki jo je leta 1976 zapustila ter s pisateljico in umetnostno kritičarko Annette Michelson in umetnikom Jeremyjem Gilbert-Rolfom ustanovila revijo October. Ta ima v programu oziroma na sami naslovnici zapisano: Umetnost/Teorija/ Kritika/Politika. Za mnoge sta revija October in Rosalind E. Krauss skorajda sinonima. Rosalind E. Krauss je v ameriško umetnostno kritiko (s kritiškim delom in urejanjem revije October) vpeljala poststrukturalistično in psihoanalitsko tradicijo z avtorji, kot so: Jacques Lacan, George Bataille, Sigmund Freud, Claude Lévi-Strauss, Michel Foucault in Roland Barthes. To tradicijo pa je vnesla v umetnostno kritiko in teorijo z za 70. in 80. leta prejšnjega stoletja revolucionarno zasnovo postmodernistične antiestetike. Margaret Iversen in Diarmuid Costello (2012) to antiestetiko opisujeta kot zmes antipatije do funkcije avtorja in zavezanosti retorični rabi fotografije pri boju proti tedaj uveljavljeni estetski teoriji. Revijo October lahko z besedami njenih urednikov (Foster in Krauss, 1997) označimo kot revijo posvečeno vlogi (in poslanstvu) avantgarde z vztrajnim primerjanjem bojevitih let sredine 70. let z utopičnimi 20. leti prejšnjega stoletja.

avtor

Rosalind E. Krauss (1941) je ameriška umetnostna kritičarka, teoretičarka in kuratorka, ki je s svojim delom izjemno vplivala na zgodovino umetnostne kritike in teorije pa tudi fotografske teorije. Vrsto let je bila avtorica in urednica pri reviji Artforum, leta 1976 pa je ustanovila revijo October, posvečeno umetnosti, teoriji, kritiki in politiki. V njenem delu, kakor tudi v reviji October, se umetnostna teorija preplete s postrukturalizmom in psihoanalizo. Poučevala je na številnih univerzah, npr. na Massachusetts Insitute of Technology, univerzi Princeton, fakulteti Hunter in na City University of New York. Njena najvplivnejša dela so Originalnost avantgarde in drugi modernistični miti (The Originality of the Avant-Garde and Other Modernist Myths, 1986), Optično nezavedno (The Optical Unconscious, 1993) in Potovanje po Severnem morju: Doba umetnosti v post-medijskem stanju (A Voyage on the North Sea: Art in the Age of the Post- Medium Condition, 1999). Njen vpliv na sodobno umetnostno kritiko in teorijo je viden tudi prek dela njenih študentov oddelka za Umetnostno zgodovino City University of New York Hala Fosterja, Benjamina Buchloha, Douglasa Crimpa in Craiga Owensa. Rosalind E. Krauss je trenutno profesorica na Univerzi Columbia.

impressum

FOTOGRAFIJA 73 / 2016 • Rosalind E. Krauss: Izbrani spisi o fotografiji • izdajatelj revije Fotografija: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana • tel.: +386 (0) 31 777 959 • spletna stran: www.membrana.si • uredniški odbor: Jan Babnik (odg. in gl. urednik), Ilija T. Tomanić, Lenart Kučić, Emina Djukić • avtor prispevkov: Rosalind E. Krauss • avtor spremne besede: Jan Babnik • prevod: Domen Kavčič • jezikovni pregled: Nina Žitko Pucer • oblikovanje: Primož Pislak, LUKS Studio • uredil: Jan Babnik • priprava za tisk in tisk: R-Tisk • naklada: 400 izvodov • izid revije je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije • Vse fotografije in besedila © Membrana, razen tam, kjer je navedeno drugače • fotografiji na naslovnici in zadnji strani: Irving Penn, Fotografija za Clinique. (Original je v barvah.) • fotografija na notranji strani platnic: Timothy O‘Sullivan, Lehnjakove kupole, Piramidno jezero (Tufa Domes, Pyramid Lake), Nevada, 1868. (izsek)

Krauss, Rosalind, E., 1982. Photography’s Discursive Spaces: Landscape/View. V: Art Journal. Zv. 42. Št. 4 (zima). The Crisis in the Discipline. College Art Association. Str. 311–319. © Rosalind E. Krauss

Krauss, Rosalind, E., 1984. A Note on Photography and the Simulacral. V: October. Zv. 31 (zima). The MIT Press. Str. 49–68. © Rosalind E. Krauss

Krauss, Rosalind, E., 1999. Reinventing the Medium. V: Critical Inquiry. Zv. 25. Št. 2. (zima). »Angelus Novus«: Perspectives on Walter Benjamin. The University of Chicago Press. Str. 289–305. © Rosalind E. Krauss

CIP – Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana

77.04(081)

KRAUSS, Rosalind Izbrani spisi o fotografiji / [avtor prispevkov] Rosalind E. Krauss ; [avtor spremne besede Jan Babnik ; prevod Domen Kavčič]. – Ljubljana : Membrana, 2016. – (Fotografija, ISSN 1408-3566 ; 2016, 73)

ISBN 978-961-94062-2-9
289934592

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.