Smernice za avtorje

Slog citiranja

Zavod Membrana uporablja Chicago (avtor-datum) slog citiranja in se ga drži. Prosimo, da si za izjeme pozorno preberete naše smernice.

Vsi prispevki (tako angleški kot slovenski) so lektorirani. Lektoriranje revije Fotografije naj bi popravilo najbolj očitne slovnične napake, a šele po recenzentskem postopku. Slog in berljivost lahko vplivata na recenzentsko oceno vašega članka.

Revijalni slog

Splošno
 • Cenimo inovativne pristope k pisanju, vendar se držimo akademskih standardov.
 • Priporočamo, da se ob članku objavi tudi vizualno gradivo. Prepričajte se, ali ste si zagotovili dovoljenje za njegovo uporabo: za to je odgovoren avtor.
 • Članek mora biti razvrščen v smiselno členjene odstavke.
 • Izogibajte se uporabi predolgih naslovov člankov – raje uporabljamo kratke, komunikativne naslove. Besedne igre, razlage ali citate je bolje umestiti v podnaslov.
 • Za jasnejše ločevanje med poglavji / konstitutivnimi deli besedila uporabite naslove in podnaslove.
Oblikovanje
 • Rokopise sprejemamo v formatih MS Word (.doc ali .docx).
 • Uporabite običajno tipografijo – Calibri ali Times New Roman, velikost 12 z razmikom 1,5 vrstice.
 • Naslovi avtorskih del (na primer knjige ali umetniška dela) morajo biti ležeči.
 • Za poudarjanje uporabite ležečo in / ali krepko pisavo.
 • Prosimo vas, da se vzdržite uporabe opomb v naslovu, podnaslovu, povzetku ali življenjepisu.
 • Naslovi člankov so v dvojnih gornjih narekovajih (“”). Uporabite dvojne zornje narekovaje z enojnimi narekovaji znotraj dvojnih narekovajev (” ‘narekovaji’ “). Poskrbite, da ne uporabljate opuščajev namesto enojnih narekovajev.
 • Datumi so zapisani v obliki: 4. junij 1965.
Dolžina

(članek, esej, intervju) – vključno z opombami, referencami, povzetkom in biografijo
15.000 – 35.000 znakov / 2200 – 5000 besed

(pregled, kratek esej)
8.000 – 15.000 znakov / 1300 – 2200 besed

Število znakov vključuje presledke. Dolžina je izračunana tako, da se optimalno prilega postavitvi našega tiskanega dnevnika. Ker članki vključujejo tudi vizualno gradivo, smo odprti za posamezne predloge glede dolžine določenih prispevkov.

Dovoljenje za avtorske pravice

Avtor je odgovoren za pridobitev dovoljenj za uproabo vizualnega gradiva (kot so fotografije, grafi, slike…). Pred objavo mora avtor pridobiti dovoljenje vseh lastnikov avtorskih pravic. Če nameravate vključiti večji del pisnega avtorsko zaščitenega dela (na primer celotno pesem ali poglavje avtorsko zaščitenega članka), morate pred objavo odobriti pravice z lastniki avtorskih pravic.

Strokovni pregled

Vsi članki so strokovno pregledani. Membrana uporablja t.i. “single blind peer review” preko spletnega recenzentskega obrazca. Medsebojni pregled opravita dva ločena strokovna raziskovalca z ustreznimi akademskimi referencami. Vse medsebojne ocene so arhivirane.

Postopek oddaje

Oddajo sprejemamo prek spletnega obrazca za oddajo na tej spletni strani. Sprejemajo se tako odgovori na ustrezne razpise za prispevke kot splošni predlogi. Naša uredniška ekipa vas bo poskušala čim prej kontaktirati.

Če želite prejeti avtorski izvod revije, morate vključiti svoj poštni naslov.

Navodila za oddajo

Poimenovanje datotek

Vsi naloženi pisni prispevki, datoteke in vizualno gradivo morajo biti opremljeni na naslednji enoten način v oblikah, ki jih zahtevajo predlogi in spletni obrazci za oddajo:

 • Ime Priimek – Naslov_tip prispevka .doc(x) /.pdf
 • Ime Priimek – Serija / Naslov fotografije_ # .jpeg /.tiff/. png – skrajšajte naslov na 5 besed.

To nam bo pomagalo arhivirati vaše gradivo.

Izjava o omejitvi odgovornosti

Če je bila vaša raziskava financirana z nepovratnimi sredstvi, pod članek vključite kratko izjavo o omejitvi odgovornosti.

Članek / Esej
 • Članki in eseji morajo biti predloženi v obliki MS Word (.doc ali .docx).
 • Navedite povzetek / povzetek približno 1200 znakov s 5-8 ključnimi besedami.
 • Vključite kratko biografijo (približno 900 znakov).
 • Slike je treba oddati v čim večji ločljivosti, da bodo uredniki lahko prosto izbirali najprimernejšo postavitev. Samo format JPG/JPEG, PNG in TIFF. Za dodatne podrobnosti o formatu slik nas kontaktirajte.
 • Naslovi slik ali serij slik morajo biti opremljeni z vrstico za zaščito avtorskih pravic. Če je primerno, vam priporočamo, da navedete kratek opis vsake slike (največ 500 znakov, z ustreznim številom slik) Število objavljenih slik se določi za posamezen članek in se avtorju sporoči pred datumom oddaje.
 • Če uporabljate več kot štiri reference, vključite referenčno datoteko BibTeX, EndNote ali RIS (s pomočjo EndNote, Mendeley, Zotero ali podobne storitve).
Pregled
 • Pregled je treba oddati v obliki MS Word (.doc ali .docx).
 • Vključite kratko biografijo recenzenta (približno 900 znakov).
 • Slika naslovnice knjige v dobri ločljivosti mora spremljati vse ocene knjig.
 • Vsi bibliografski podatki o knjigi / razstavi / projektu in biografski podatki o avtorju / umetnikih (900 znakov za slednje).
Intervju
 • Intervjuji se oddajo v obliki MS Word (.doc ali .docx).
 • Vključite kratek uvod (največ 1000 znakov) in kratek povzetek intervjuja.
 • Slike je treba oddati v čim večji ločljivosti, da bodo uredniki lahko prosto izbirali najprimernejšo postavitev. Samo formata JPEG in TIFF. Za dodatne podrobnosti o formatu slik nas kontaktirajte.
 • Naslovi slik ali serij slik morajo biti opremljeni z vrstico za zaščito avtorskih pravic. Če je potrebno, vam svetujemo, da navedete kratek opis vsake slike (največ 500 znakov) z ustrezno številko slike). Število objavljenih slik se določi za posamezen članek in se avtorju sporoči pred datumom oddaje.
Projekt
 • V MS Word (.doc ali .docx) je treba predložiti kratek opis projekta in kratek življenjepis avtorjev (približno 900 znakov).
 • Slike naj bodo v čim večji ločljivosti. Število objavljenih slik se določi za posamezen članek in se avtorju sporoči pred datumom oddaje.
 • Napisi slik / serij slik morajo biti opremljeni z vrstico za zaščito avtorskih pravic. Po potrebi navedite kratek opis vsake slike (največ 500 znakov z ujemajočo se številko slike).

Dodatni materiali

Poleg članka lahko na spletu objavite tudi druge medijske modalitete (avdio, video…).

Založniška pogodba

Pisno delo

Avtor se strinja, da bo vse pravice, potrebne za objavo omenjenega članka, prenesel na zavod Membrana. Avtor se strinja z našo omejeno dveletno ekskluzivno licenčno pogodbo; po dveh letih (od datuma objave) sporazum samodejno postane neekskluziven. Od avtorja ne prevzemamo pravic razen tistih, ki se nanašajo na objavo v revijah Membrana in Fotografija ter v spletnih izdajah revij (te pravice vključujejo pravice do prevoda v slovenski jezik in pravice do opravljenih sprememb z lektoriranjem in urejanjem v obeh jezikih). Dve leti po sklepu založniške pogodbe lahko avtor ponovno objavi isti članek brez nekje drugje s posebno omembo revije Membrana in / ali Fotografija kot prvotnega izdajatelja (z datumom in št. izdaje). Vsak avtor prejme en izvod revije Fotografija in PDF različico članka v slovenskem in angleškem jeziku.

Vizualni projekti

Avtor se strinja, da bo vse pravice, potrebne za objavo gradiva, prenesel na zavod Membrana. Avtor se strinja z našo neekskluzivno pogodbo. Gradivo bo objavljeno v revijah Membrana in Fotografija ter v spletnih e-izdajah revij. Membrana bo objavila eno ali več slik iz projekta – odvisno od izbora slik in projektov. Avtor daje pravico predstaviti svoje projektne podobe, kot menijo uredniki, tako glede kontekstualne celote projekta kot kontekstualne celote revije. Uredništvo si prizadeva tako za predstavitev posameznega projekta kot za predstavitev splošne teme na vizualno privlačen način s pomočjo vizualnih projektov. Upoštevajte, da je avtor odgovoren za odstranjevanje dovoljenj za slike, če uporablja avtorsko zaščiteno gradivo, ki ni njegovo ali njeno lastništvo. Glej Oddelek za dovoljenja za avtorske pravice. Projekt bo objavljen bodisi samostojno v reviji bodisi predstavljen ob boku drugih projektov. Kratek opis se bo pojavil ob njem ali v ločenem odseku z opisom drugih projektov. Predstavitev je odvisna od končne izbire postavitve, uredniškega izbora in splošnega vizualnega in besedilnega “toka” revije.

Politika

Pridržujemo si pravico, da zadnjega članka ne objavimo, če ne upošteva naših smernic in / ali ne spoštuje naših standardov (formalnih, etičnih in akademskih). Ne objavljamo gradiva, ki je bilo že objavljeno drugje. Izjema so članki, ki so bili prvotno objavljeni v jeziku, ki nista angleščina ali slovenščina – v tem primeru nam pošljite povpraševanje.

Odprti dostop

Kot hibridna revija avtorjem ponujamo možnost objave v prostem dostopu (Open Acces) v zameno za strošek obdelave člankov (APC). Če želite vedeti več, nam pišite.

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte