Fotografija na kavču 2018

Ženske za objektivom in pred njim

Fotografija na kavču 2018

Ženske za objektivom in pred njim

Reklama za Kodak Brownie, 1960.

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf
kdaj: 14. junij 2018
trajanje: 17.00 – 19.00
moderatorka: Jasna Jernejšek
sodelujejo: Nada Žgank, Meta Krese, Jasna Podreka in Svetlana Slapšak

Pogovor o vlogi in položaju žensk znotraj fotografije in skozi fotografijo

Fotografija na kavču 2018, na temo ženske za objektivom in pred njim, ponovno odpira razmislek o vlogi in položaju žensk znotraj fotografije in o načinih reprezentacije žensk skozi fotografijo. Razmislek se nanaša na aktualno družbeno klimo, kjer naraščata vsesplošna mizoginija in protifeministični govor, in prinaša poskus kritične refleksije sprememb, ki jih krojijo vedno številnejše pobude in gibanja proti diskriminaciji in ponovno obujenemu omejevanju žensk.

Po eni strani bomo osvetljevali dileme, s katerimi se soočajo fotografinje znotraj fotografskega poklica; kaj so njihove prednosti in slabosti; zakaj se za poklic fotoreporterke še vedno odloča tako malo žensk; kako se lotevajo svojih projektov in kakšno mesto v njih zasedajo ženske. Na drugi strani pa nas bo zanimalo, kakšne so danes v javnosti prevladujoče fotografske reprezentacije žensk in kaj nam sporočajo. Spregovorili bomo o vlogi fotografije pri sooblikovanju in razširjanju spolne neenakosti, o tem, kaj utrjuje stereotipne predstave o družbeni vlogi žensk in deklet, ter o tem, kako fotografije vplivajo na podobo in samopodobo žensk in deklet in kaj lahko t. i. ženski pogled znotraj fotografije prispeva k danes ponovno aktualnemu družbenemu boju.

V času razbohotenega populizma je ponovni razmislek o emancipatorni moči fotografske podobe nujen in neodložljiv. Potreben je razmislek o aktualizaciji različnih alternativnih reprezentacij, ki bi presegale stereotipne predstave, ne pa jih zgolj razširjale. O fotografijah torej, ki ne bi bile zgolj še eden od mehanizmov kapitalizma, temveč bi imele potencial osvoboditve iz primeža prevladujoče potrošniške, individualistične, proti vsemu sovražne in vase zaverovane kulture. Nujen je premislek o fotografskem zavzemanju z dolgoročnejšim učinkom – v smeri spreminjanja vse bolj okostenelega in ozkosrčnega prevladujočega mišljenja.

Pogovor pripravlja Membrana (revija Fotografija) v sodelovanju z Galerijo Jakopič, in sicer v sklopu razstave Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf.

O Fotografiji na kavču (2009 – )

Fotografija na kavču – platforma za sodobno fotografijo in fotografsko teorijo je zavezana širjenju in poglabljanju kritične debate o fotografiji, njeni družbeni vlogi in njenem rastočem pomenu v sodobnosti, pa tudi vzpostavljanju novih povezav in izmenjavi izkušenj. Fotografija na kavču povezuje fotografijo, umetnost, znanost, fotografsko teorijo ter humanistiko in družboslovje kot preplet pogledov, vozlišče debat in trk na prvi pogled neskladnih polj. Vse z namenom osvetliti področje fotografije in vsega fotografskega. Na kavču se je do danes zvrstilo več kot štirideset gostov.

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf
kdaj: 14. junij 2018
trajanje: 17.00 – 19.00
moderatorka: Jasna Jernejšek
sodelujejo: Nada Žgank, Meta Krese, Jasna Podreka in Svetlana Slapšak

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf
kdaj: 14. junij 2018
trajanje: 17.00 – 19.00
moderatorka: Jasna Jernejšek
sodelujejo: Nada Žgank, Meta Krese, Jasna Podreka in Svetlana Slapšak

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.