Cenzura razstave »VOJNA IN WWW«

Izjava za javnost

V petek, 12. maja 2017, je bila v Galeriji EPEKA v Mariboru po zgolj tednu dni od odprtja predčasno zaprta razstava fotografij »Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja«. Razstava naj bi bila na ogled in dostopna javnosti med 5. majem in 9. junijem.

Cenzura razstave »VOJNA IN WWW«

Izjava za javnost

Razstava bi naj bila na ogled do 9. junija 2017.
Zaradi cenzure redčasno zaprta 12. maja 2017.

Kuratorska skupina / Curatorial team: Jan Babnik, Iza Pevec in Uroš Abram
S pomočjo uporabnikov / With the help of users of: Facebook, Instagram, Pinterest, Flickr, Youtube, Twitter, Tumblr ect.
Ključne iskalne besede / Key Search Words: YPG, YPJ, PYD in Rojava
Koprodukcija: Zavod Membrana
V prvotni obliki je bila razstava pripravljena in predstavljena v okviru festivala “Tolstoj, iskalec resnice” v produkciji Cankarjevega doma, 11. 1. — 3. 3. 2017).

V petek, 12. maja 2017, je bila v Galeriji EPEKA v Mariboru po zgolj tednu dni od odprtja predčasno zaprta razstava fotografij »Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja«. Razstava naj bi bila na ogled in dostopna javnosti med 5. majem in 9. junijem.

Do zaprtja razstave je prišlo po intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji pri vodstvu znanstveno-raziskovalnega združenja za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA. Vodstvo EPEKE se je intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije in obtožbam, da gre pri razstavi za promocijo prepovedanih terorističnih skupin, uklonilo, ne da bi preverilo resničnost in pomen teh navedb in brez posvetovanja z avtorji razstave.

Vodstvo EPEKE avtorjev in koproducenta razstave zavoda Membrana tudi ni pravočasno in neposredno obvestilo o predčasnem zaprtju razstave niti o razlogih zanjo. Teh informacij EPEKA prav tako ni objavila na svoji spletni strani, kjer je razstava še vedno predstavljena kot projekt, ki ga EPEKA podpira oz. izvaja (dne 6. 6. 2017 so informacije o razstavi še vedno dostopne na http://epeka.si/razstava-vojna-www-kurdi-v-siriji-spletna-omrezja/).

Zavod Membrana kot koproducent razstave in avtorji razstave Jan Babnik, Iza Pevec in Uroš Abram vidimo predčasno zaprtje razstave kot nedopustno cenzuro svobode izražanja in umetniškega ustvarjanja. Posledično ostro obsojamo intervencijo Veleposlaništva Republike Turčije v avtonomijo delovanja neodvisne nevladne organizacije v Sloveniji. Prav tako ostro obsojamo odločitev vodstva EPEKE, da podleže pritiskom veleposlaništva Turčije in razstavo predčasno zapre, odločitev pa vidimo kot nedopustno in neodgovorno.

Menimo, da intervencije Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji ni moč razumeti drugače kot odkrit pritisk nedemokratičnega, avtoritarnega režima na svobodo izražanja in umetniškega ustvarjanja, pri čemer ne gre zgolj za poskus kršitve pravic izražanja slovenskim ustvarjalcem, temveč za dejanje, ki je v nasprotju z ustavo zagotovljenimi pravicami državljanov Republike Slovenije.

Mednarodna skupnost in nevladne organizacije že dlje časa opozarjajo na razsežnosti odkritega in sistematičnega kršenja človekovih pravic v Turčiji, intervencija Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji pa pomeni širjenje tovrstnih praks, ki so v nasprotju z evropskimi demokratičnimi načeli in normami, na območje druge suverene države, članice Evropske unije.

Protest proti intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji seveda v ničemer ne odvezuje odgovornosti vodstva EPEKE za njihovo odločitev, da ob tem posegu turškega režima žrtvuje svobodo javnega izražanja in umetniškega ustvarjanja in s tem tudi svojo suverenost in legitimnost. Na načelni ravni je vsako tovrstno sodelovanje pri izvajanju cenzure moralno nedopustno.

Prav tako je bilo delovanje vodstva EPEKE sporno z operativnega in strateškega vidika. Na operativni ravni je bilo predčasno zaprtje razstave brez obveščanja ustvarjalcev groba kršitev integritete avtorskega dela ter etično sporna kršitev korektnega sodelovanja. Na strateški ravni pa je delovanje EPEKE neodgovorno, saj bi morala organizacija vnaprej oceniti tveganja, ki jo postavitev razstave lahko prinese za prostovoljce iz Turčije, vključene v aktivnosti EPEKE v Sloveniji in njihovo izpostavo v Turčiji, in ne nazadnje o tem obvestiti tudi koproducenta in avtorje razstave. Prav tako je vodstvo EPEKE ravnalo neodgovorno do ustvarjalcev, ki jih ni pravočasno obvestilo, da jih predstavniki tuje države z močnim nadzorstvenim aparatom obtožujejo teroristične propagande.

O razstavi (zapis ob razstavi, postavljeni v Mariboru)


Vojna in WWW je projekt spletnih reprezentacij vojne, natančneje o trenutno potekajoči vojni v Siriji ter kurdskih frakcijah, vpetih v boje. Pri iskanju gradiva so ustvarjalci razstave uporabljali predvsem iskalne besede Rojava, YPG, YPJ in PYD – besede, ki označujejo kurdsko območje ter kratice največjih kurdskih političnih in vojaških frakcij v Siriji. Projekt je nastal kot dosežek prepuščanja spletnemu povezovanju, navezovanju, prepletanju in spletanju informacij. Razstava je večinoma omejena na gradivo, ki je nastalo s strani predstavnikov kurdskih frakcij v Siriji, objavljeno na družbenih omrežjih in na uradnih spletnih straneh.

Bolj kot za zvestobo reprezentaciji in zvestemu opisovanju resničnosti gre podobam, objavljenim na spletnih omrežjih, za zvestobo določenim ideološkim, političnim in nenazadnje tudi vojnim ciljem. Realizem teh podob je tako vedno že ustvarjalen – namenjen določenemu občestvu. Rečemo lahko, da je izrazito dokumentaren. Projekt se fokusira na male, spregledane vizualne zgodbe, ustvarjene s fotografijo, videom, simboli in diagrami. Je svojevrsten poskus uvida in predstavitve aktualnega političnega in vojnega dogajanja na trenutno enem izmed medijsko najbolj izpostavljenih delov sveta – in to skozi spletne arhive podob. In pri tem poskusu projektu pomaga ravno temeljna neukročenost aparata fotografije – nekaj je namreč na fotografski podobi, kar pove hkrati več in hkrati manj, kot si želijo ustvarjalci podob, nekaj je na fotografiji, kar govori hkrati o tistem, kar je v njih vključeno, in tudi o tistem, kar je iz njih izključeno. Vojna in WWW je razstava o posameznikih, zgodovini, verodostojnosti, realizmu podobe v času spletnih družbenih omrežij, ki skuša pozornost usmeriti na posameznike, vpete v »zgodovino« – v aktualno politično in vojno vihro – in na njihovo (ne)moč predstavljanja lastnih zgodb. 

– Jan Babnik

Povezave


Kontakt


Membrana, zavod za raziskovalno, izobraževalno in kulturno dejavnost
info(at)membrana.org

Za dodatne informacije in izjave:
Jan Babnik
član avtorske ekipe razstave Vojna in WWW
direktor Membrana
jan(at)membrana.org
031 777 959

Razstava bi naj bila na ogled do 9. junija 2017.
Zaradi cenzure redčasno zaprta 12. maja 2017.

Kuratorska skupina / Curatorial team: Jan Babnik, Iza Pevec in Uroš Abram
S pomočjo uporabnikov / With the help of users of: Facebook, Instagram, Pinterest, Flickr, Youtube, Twitter, Tumblr ect.
Ključne iskalne besede / Key Search Words: YPG, YPJ, PYD in Rojava
Koprodukcija: Zavod Membrana
V prvotni obliki je bila razstava pripravljena in predstavljena v okviru festivala “Tolstoj, iskalec resnice” v produkciji Cankarjevega doma, 11. 1. — 3. 3. 2017).

Sorodne objave

prijavi se

prijavi se na novice in pozive za projekte in prispevke
novice

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 30. avgust 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 4. oktober 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Podaljšan rok za oddajo predlogov prispevkov (povzetki dolžine do 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 11. junij 2021. Podaljšan rok za oddajo celotnih prispevkov na podlagi izbranih predlogov je 16. avgust 2021. Predloge pošljite prek spletnega obrazca ali se obrnite na nas prek kontaktnega obrazca in/ali naslova editors(at)membrana.org.

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 27. julij 2020. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 21. september 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

kje: Cankarjev dom, sejna soba M3/4
kdaj: 27. februar 2020, 0b 18. uri

kje: Galerija Jakopič, Ljubljana, v sklopu razstave Jaka Babnik: Pigmalion
kdaj: 5. december 2019
trajanje: 18.00 – 21.00
sodelujeta: dr. Victor Burgin, dr. Ilija T. Tomanić
moderator: dr. Jan Babnik

  • 18.00: Predavanje Victorja Burgina: Kaj je kamera? Kje je fotografija?
  • 19.00: Predstavitev nove številke revije Fotografije (Kamera in aparat: Izbrani spisi Victorja Burgina) v pogovoru z umetnikom in teoretikom Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu. Pogovor bo moderiral Jan Babnik, gl. in odgovorni urednik revije Fotografija
  • 20.30: razprodaja preteklih številk revije Fotografija

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 16. december 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 16. marec 2020. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kdaj: 18. julij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

Rok za oddajo osnutkov prispevkov (150 besed povzetka in/ali vizualije) je 09. april 2019. Rok za oddajo dokončanih prispevkov sprejetih osnutkov je 24. junij 2019. Osnutke pošljite preko spletnega obrazca na: https://www.membrana.si/proposal/ ali nas kontaktirajte neposredno na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.si. Rok za predloge prispevkov (izvlečki dolžine 150 besed in/ali slikovno gradivo) je 18.1. 2019. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 20.3.2019. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Kontaktiraje urednike na editors@membrana.org. Rok za dokončane prispevke na podlagi sprejetih predlogov je 30. september 2018. Predloge pošljite na editors@membrana.org.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.