Fotogenične konotacije

Fotogenične konotacije

Andreas Angelidakis, Školjčna hiša, 2014. C-tisk. Galerija Breeder, Atene. Z dovoljenjem umetnika.

Kaj je fotografija? Kako nesmiseln, nepotreben začetek! Konec koncev je jasno, da je fotografija podoba, tehnična podoba nečesa. Kaj je fotografija – kako neumno vprašanje! Pa vendar se to ravnodušno razglašanje fotografije za oznako opira na vnaprejšnjo resnico, ki usmerja naše razmišljanje, naše identitete, naše institucije. Kajti »vsakdo ve in za vsakega se domneva, da ve, kaj pomeni misliti, prav v smislu te samoumevne podobe misli«. Z združevanjem intuicije Deleuza in Bergsona ugotovimo, da je podoba sama po sebi neksus moči. Ali kot pravi Anne Sauvagnargues, za podobe je ključnega pomena, kako zarežejo v svet. Fotografije so kot resnični prepleti virtualnega in dejanskega prostori množice občutij – geneza, dejanska stvarnost diagramske strukture sveta v registrih časa in prostora. Fotografija Rogerja Fentona Kraljičina tarča (angl. The Queen’s Target), narejena ob ustanovitvi prvega strelskega društva, ki ga je kraljica Viktorija odprla leta 1860, je vstopna točka v razmislek o globljem signaliziranju v fotografijah. Na drugi strani pa tridimenzionalne podobe Andreasa Angelidakisa nakazujejo fotogenska območja intenzivnosti, časovno premeščanje ter dogodek fotogeneze, udejanjen v fizični obliki.

Če si želite ogledati glavno vsebino te strani, morate biti naročnik. Naročite se in pridobite dostop do glavne vsebine! Če ste že naročnik, se preprosto vpišite spodaj. Če ste naročnino plačali prek transakcijskega računa, se vsebina odklene po prejemu plačila.

Fotografije so več kot le usedlina podobe, ki leži na svetu in se nanaša na svet, kot neke vrste skodla, ki prekriva svet. Fotografije so (kot resnični svežnji virtualnega in dejanskega) teritoriji množice občutij, geneza, dejanska stvarnost shematične strukture sveta v registrih časa in prostora.
Bralni čas: 13 min.

Sorodne objave

prijavi se

in začni prejemati zadnje novice in informacije o pozivih za prispevke in projekte
novice

Proposals deadline: July 27, 2020 (extended to August 10!). Contributions deadline: September 21, 2020 (extended to October 5, 2020!)

Kdaj: 27. junij 2019 ob 10.00
Trajanje:
90 min
Kje: Prvo preddverje Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana (vhod iz pasaže Maximarket)
Delavnico vodita: Leopold Štefanič in Neža Ternik

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

ROK PRIJAVE: do srede 24.1. 2018.
Prijave sprejemamo po elektronski pošti info@membrana.si in/ali na naslov Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka 16.3.2017 na:
elektronski naslov: info@membrana.si
in/ali
poštni naslov: Membrana, Maurerjeva 8, 1000 Ljubljana

24. 11. 2016 ob 19.00 v Slovenski kinoteki z Godardovim filmskim esejem Hvalnica ljubezni (Éloge de l’amour, 2001) napovedujemo novo fotografsko-filmsko knjižno zbirko Kamera.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje naših storitev. Kot uporabnik se morate strinjati z uporabo in sprejeti naše pogoje. Trenutno uporabljamo samo piškotke, ki so potrebni za normalno delovanje spletne strani. Za več informacij obiščite naš pravilnik o zasebnosti in pogoje storitev. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporabljamo, si oglejte spodnji seznam.

Ta piškotek je nujen za aplikacije PHP. Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo edinstvenega ID-ja uporabniške seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu. Piškotek je sejni piškotek in se izbriše, ko so vsa okna brskalnika zaprta.

Strinjam se z uporabo piškotkov, strinjam se s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti in želim še naprej uporabljati spletno stran.